Forskningsprogrammet UserInvolve på Umeå universitet, i samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, höll den 13 november en digital halvdagskonferens. Vetenskap & Allmänhets Elin Inge deltog i ett panelsamtal om samskapande i forskning.
Forskningsprogrammet UserInvolve i samverkan med samarbetsorganisationen Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH), undersöker olika metoder:
- Brukarrevision, en metod att samla in och presentera kunskap och erfarenheter från patienter och brukare.
- Delat beslutsfattande, en metod för att involvera patienter och brukare i beslut som rör deras egen vård.
- Peer support, en kamratstödjare i vården där brukare och patienter kan få extra stöd med hjälp av en stödperson med egen erfarenhet.
- Samproduktion i forskning, medborgarforskning.
Halvdagskonferensen arrangerades för att kommunicera vad programmet undersökt hittills, hur långt arbetet har kommit och vad som händer framåt. Konferensen inleddes av programledare Urban Markström, Umeå universitet och samtalsledare Mårten Jansson, NSPH. Därefter presenterades de olika delstudierna i projektet.
Hilda Näslund, Umeå universitet, berättade om positiva erfarenheter från att jobba med och studera brukarrevision, som en metod att samla in och presentera kunskap och erfarenheter från patienter och brukare för att ta reda på vad brukarna tycker om den verksamhet eller insats som de använder.
Katarina Grim, Karlstad universitet och Ulla-Karin Schön, Stockholms universitet reflekterade över resultat kring delat beslutsfattande i samordnad individuell planering (SIP) som görs inom socialtjänst eller sjukvård. De berättade att SIP:ar alltför ofta brister i att involvera brukare som värdiga kunskapsbärare och samtalspartners, och reflekterade kring hur brukare kan involveras tidigare för att ha mer insyn och påverkan.
Samproduktion i forskning gör vi för att försäkra oss om att forskningen blir samhällsrelevant
Patrik Engdahl, Lunds universitet, berättade om forskningsresultaten om peer support och samtalade med Elisabeth Argentzell, Lunds universitet och Conny Allaskog, ordförande för NSPH, om utmaningar och framgångsfaktorer i samproducerad forskning och peer support.
Avslutningsvis genomfördes ett panelsamtal om samproduktion och samskapande i forskning med Conny Allaskog, NSPH, Zophia Mellgren från Sveriges kommuner och regioner (SKR), Stella Jacobson forskningsrådet Forte, Elin Inge från Uppsala universitet/Vetenskap & Allmänhet och Anneli Gustafsson från UserInvolve/NSPH. Samtalet under ledning av Mårten Jansson, berörde de teoretiska och praktiska aspekten av samskapande i forskning, och deltagarna delade erfarenheter från sina projekt.
– Samproduktion i forskning gör vi för att försäkra oss om att forskningen blir samhällsrelevant, sa Anneli Gustafsson. Då är det ju bra att fråga dem det gäller – det har med tillämpbarheten att göra. Men samskapande i forskning kan vara svårt att planera. Det kan bli både längre och dyrare än planerat.
Panelen var överens om att samproduktion i forskning, där brukare involveras genom hela forskningsprocessen, är en möjlighet att skapa forskning som är meningsfull och applicerbar, och att brukare har rätt att vara delaktiga i och kring forskning som berör dem. Men deltagarna identifierade även potentiella problem, som svårigheter att planera för finansiering.
Man vet inte alltid vad olika personer lägger i sina begrepp, men vi brukar prata om samverkan som ett paraplybegrepp, eller samskapande som en fördjupad form av samverkan
– Idén är också att man genom samskapande och medborgarforskning kan undvika kostnader på sikt, såsom att man undviker onödig forskning, så kallad research waste, lägger Elin Inge till.
– Bristen på definitioner är en svårighet på det här området, menade Stella Jacobson. Man vet inte alltid vad olika personer lägger i sina begrepp, men vi brukar prata om samverkan som ett paraplybegrepp, eller samskapande som en fördjupad form av samverkan där brukare har stort inflytande på ett projekt.
Anneli Gustafsson konstaterade också att forskningsfinansiärer har en viktig roll i utvecklingen av samskapande, samproduktion och medborgarforskning.
– Om finansiärerna uppmuntrar och efterfrågar, så lyfts statusen.