Årets Forskar Grand Prix vanns av Luís Oliveira vid Lunds universitet. I ”forskarnas idol” bedömer publiken och juryn hur enkelt, intresseväckande och förståeligt finalisterna presenterar sin forskning.
– Det var en känslostorm, och jag var glad över att kunna dela min forskning med fler, säger cancerforskaren Luís Oliveira.
Att presentera sin forskning på ett begripligt och spännande vis är en utmaning för de flesta forskare. I Forskar Grand Prix dras det till sin spets – presentationerna får bara vara fyra minuter långa!
Luís Oliveira är doktorand på Stamcellscenter vid Lunds universitet och beskrev sin forskning som en kamp mellan ont och gott, där han försöker “hacka” cancerceller och göra dem snälla. Efter tävlingen fick Luís Oliveira mängder av frågor från gymnasieungdomarna i publiken.
– Att få prata med eleverna efteråt var det allra bästa, som forskare är jag inte van vid det intresset. Jag fick en chans att visa att forskning kan vara coolt och förhoppningsvis inspirera andra att bli forskare.
Tävlingen avgjordes under tisdagen på Filadelfia Convention Center i Stockholm. Juryn bestod av komikern Ahmed Berhan, Expressens vetenskapskommentator Amina Manzoor samt Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid KTH. Konferencier var Josefin Johansson.
– Jag gillar verkligen hur du använder metaforer. Som forskare är det ofta hjälpsamt att översätta en sak till en annan. Det hjälper oss förstå, men vi inser också ofta att det inte riktigt är som vi trott, vilket i sin tur leder till en ny fråga, säger jurymedlem Nina Wormbs om vinnarbidraget.
Erik Andersson från Karolinska Institutet tog hem andraplatsen i Forskar Grand Prix 2024. Hans forskning handlar om metoder för att lära sig att hantera tvångstankar. På tredjeplats kom Daniel Mensah vid Sveriges lantbruksuniversitet med en presentation om hur skogsforskning går att jämföra med innebandy.
Drygt 500 personer såg finalen på plats och ytterligare ett hundratal följde direktsändningen digitalt.
Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Finalen anordnas sedan 2012 av föreningen Vetenskap & Allmänhet tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet. Finalisterna har kvalificerat sig via regionala deltävlingar i bland annat Umeå, Stockholm och Lund. Tävlingen är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag.