Oroliga omvärldsförhållanden ökar betydelsen av lättillgänglig forskningsbaserad kunskap, samtidigt upplever forskare vetenskapsförakt och motstånd mot fördjupning. Vad innebär tillgänglig vetenskap, kan kunskap vara en demokratisk tillgång? Det diskuteras på Humtanks Almedalsseminarium, där Vetenskap & Allmänhets utredare Gustav Bohlin medverkar.
Tillgänglig vetenskap kan vara ett motgift mot faktaresistens och polariseringstendenser. Framför allt humanistisk expertis bidrar inte endast med fakta utan bidrar till förståelse genom att sätta samtiden i en kontext.
Men hur kan forskare nå ut med fördjupning i en offentlig debatt som efterlyser oneliners och entydiga svar? Tillgänglig vetenskap förstås inom universiteten främst som öppen tillgång till akademiska artiklar och transparens i form av sökbarhet och inte som ett aktivt förmedlande och deltagande i offentligheten. Vilken betydelse har svenska språket för en adekvat kunskapsförmedling? Hur kan man odla populärvetenskaplig utgivning som grund för adekvat diskussion?
Det och mycket mer kommer diskuteras på Humtanks Almedalsseminarium tisdagen den 25 juni, kl. 16:00–17:00.
Medverkande
Jesper Olsson, litteraturvetare, Uppsala universitet
Anna Friberg, historiker och medlem i Humtank, Linköpings universitet
Karin Westin Tikkanen, språkforskare, journalist och föreläsare, Göteborgs universitet
Gustav Bohlin, utredare, Vetenskap & Allmänhet
Anna Jungstrand, Moderator, litteraturvetare och medlem i Humtank, Linnéuniversitetet
Läs mer om seminariet i Almedalsveckans officiella program.
Läs mer om Vetenskap & Allmänhets arena för forskning och demokrati i Almedalen – onsdagen den 26 juni och torsdagen den 27 juni på Joda bar & kök!