Medlemssamarbete bakom rapporter om tillgängliga läsformat

Skapad:

2025-03-10

Senast uppdaterad:

2025-04-02

Tillgängliga text- och läsformat ger ökad delaktighet i högre utbildning och samhällsliv. I två rapporter, framtagna i samarbete med Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), undersöker Vetenskap & Allmänhet lättläst text och lyssningsläsning, två tillgängliga  format som allt fler svenskar förlitar sig på.

Vetenskap & Allmänhets utredare Åsa Johansson Palmqvist har i samarbete med medlemmen MTM tagit fram Kunskapsöversikten Lättläst – för ökad inkludering och stärkt demokrati och en vägledning om Lyssningsläsning.

För att klara av sina studier behöver många studenter med en syn- eller läsnedsättning möjlighet att lyssningsläsa sin kurslitteratur. Det innebär att de lyssnar på texterna i stället för – eller som komplement till – att läsa dem med ögonen. Under 2024 tog Vetenskap & Allmänhet fram en ny vägledning kring lyssningsläsning som riktar sig alla som möter studenter i högre utbildning.

– Vi vill ge bibliotekarier, lärare och personer i ledningsfunktioner vid svenska lärosäten en översikt över evidensbaserade  råd om lyssningsläsning i högre utbildning. De kan spela en viktig roll i att stötta studenter med  läshinder så att de lyckas med sina studier, men de behöver verktyg för att kunna axla den rollen. Med vägledningen vill vi bidra med några sådana verktyg, säger Åsa Johansson Palmkvist, utredare Vetenskap & Allmänhet och författare till vägledningen.

Lyssningsläsning – ökad delaktighet i högre utbildning

Vägledningen om lyssningsläsning togs fram i samarbete med medlemsorganisationen Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Underlaget utgörs av forskning, undersökningar och resultat från en workshop där bibliotekarier som arbetar med studenter i behov av lyssningsläsning delat med sig av beprövade erfarenheter.

– Rapporten är uppdelad i två delar: dels ger den en kunskapsbakgrund, dels presenterar den hur man kan arbeta praktiskt med lyssningsläsning i en högskole- och universitetsmiljö, säger Åsa Johansson Palmkvist.

Gruppen som är i behov av tillgänglig läsning ökar i vårt samhälle. Att erbjuda alternativ för att ta till sig litteratur och information är ytterst en fråga om delaktighet och demokrati.
– Åsa Johansson Palmkvist

Lättläst text – för ökad inkludering och stärkt demokrati

Parallellt med vägledningen om lyssningsläsning samarbetade Vetenskap & Allmänhet och MTM även kring en översikt om lättläst text, ett anpassat textformat som kan sänka trösklarna till läsning och göra det möjligt för fler att ta del av litteratur och samhällsinformation. 

– Översikten vänder sig till alla som vill lära sig mer om lättläst. Du kanske arbetar som bibliotekarie, lärare eller inom omsorgen och förmedlar lättläst till läsare som en del av ditt yrke. Eller så har du kanske en roll som kommunikatör och vill få mer kunskap om lättläst för att kunna kommunicera med målgrupper med lässvårigheter, säger Åsa Johansson Palmkvist.

Den kan också vara till nytta för politiker som vill bidra till att stärka läsförmågan hos befolkningen. Och ytterst, menar Åsa Johansson Palmkvist, är det fråga om ett verktyg för att stärka demokratin.

– Gruppen som är i behov av tillgänglig läsning ökar i vårt samhälle. Att erbjuda alternativ för att ta till sig litteratur och information är ytterst en fråga om delaktighet och demokrati.


Åsa Johansson Palmkvist presenterade rapporten om Lyssningsläsning på konferensen Tillgänglig läsning i högre utbildning – vad kan vi lära av varandra? i oktober 2024. Se inspelningen i efterhand här.

Hon deltog även och presenterade kunskapsöversikten Lättläst under fortbildningsdagen- Läsfrämja för ökad delaktighet. Se inspelningen i efterhand här.

  • Här kan du läsa översikten om lättläst.
  • Här kan du läsa vägledningen om lyssningsläsning.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *