Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen behöver ske i samspel med det omgivande samhället, och förutsättningarna för en god dialog finns, säger Ulrika Björkstén, generalsekreterare på Vetenskap & Allmänhet, under konferensen Framtidens Elsystem den 6 februari.
Konferensen arrangerades av Power Circle på uppdrag av Energimyndigheten. Ulrika Björkstén inledde programpunkten Från labb till verklighet: Forskningens roll i omställningens tidevarv.
– Vetenskapens och teknikens samhällspåverkan är så genomgripande att utvecklingen måste ske i samspel och dialog med hela det omgivande samhället. Både för att vetenskapen ska få med sig allmänhet och politik, men också för att vetenskap och teknik ska adressera samhällets problem på ett inkluderande sätt, säger Ulrika Björkstén.
Hon presenterade statistik från Vetenskap & Allmänhets årliga Vetenskapsbarometer, som studerar allmänhetens förtroende för forskare genom telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning.
– Allmänheten har stort förtroende för den fria universitetsforskningen, något lägre för den företagsanknutna forskningen och ännu lägre för politiker. Samtidigt tycker allmänheten att vetenskap och evidens är en viktig grund för politiken.

Sedan följde ett panelsamtal om teknikoptimism, allmänhetens uppfattning av forskning, forskningens oberoende och finansiering samt kommunikation och spridandet av forskningsresultat, med Lars Nordström, professor KTH, Åsa Elmqvist, rådsansvarig energisystem och marknad, Energiforsk och Peter Engdahl, Avdelningschef, Energimyndigheten. Se samtalet i sin helhet ovan eller här.
Vill ni fortsätta dialogen om elsystem och samhällets elektrifiering – Vilka är målkonflikterna? Behövs kärnkraften? Är ni hjärtligt välkomna till vår konferens Folk och Forskning i Uppsala 8 maj där denna fråga är ett av spåren för rundabordsamtal där vi låter forskning möta ideologi, politik, samhälle och praktik i ett öppet samtal. Läs mer och anmäl er här.