Nya rön: Så påverkar ljusföroreningar djur och människor

Skapad:

2024-10-24

Senast uppdaterad:

2024-12-04

Vetenskap & Allmänhet medverkar under 2024 i en direktsänd inslagsserie i Nyhetsmorgon. Tillsammans med programledarna samtalar generalsekreterare Ulrika Björkstén om forskning, vetenskap och nya rön kopplade till aktuella frågor.

Se inslaget på TV4 Play här.

Fåglar som sjunger sig utmattade, laxar som vandrar i fel riktning, och människor som ligger sömnlösa. Ljusföroreningar kan ha mängder av oväntade effekter, men vad säger den senaste forskningen om ljusets påverkan på växter, djur och människor?

Det diskuterade Vetenskap & Allmänhets generalsekreterare Ulrika Björkstén i Nyhetsmorgon under torsdagsförmiddagen. Inslaget var det femte i inslagsserien om nya vetenskapliga rön kring aktuella frågor.

– Grundproblemet är att ljus på natten inte är naturligt. Människor, djur och växter har utvecklats med en dygnsrytm där det är ljust på dagen och mörkt på natten. Att introducera ljus där det ska vara mörkt blir en sorts miljöföroreningar, ungefär som att introducera nya kemikalier i naturen, berättar Ulrika Björkstén.

Se inslaget på TV4 Play via bildlänken ovan.

Vi har även öppnat ett tipsformulär där ni kan skicka in förslag på ämnen, frågor och nyheter som ni tycker att vi ska ta upp under hösten:

Fill out my online form.

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *