Mot ett bättre hum om humaniora

Skapad:

2024-02-05

Senast uppdaterad:

2024-02-08

VAs utredare och dagens moderator Erik Falk diskuterar Humanioras roll i samhället med Södertörn-trion Anna Maria Jönsson, vicerektor för forskning, Kim Silow Kallenberg, docent i etnologi och Maria Vallström, lektor i etnologi, under seminariet på Södertörns högskola den 5 december.

Varför saknar många uppfattning om sitt förtroende för forskning i humaniora? Hur kan vi stärka förtroendet för humanistisk forskning och se till att kunskapen kommer samhället till del? Det var frågor som diskuterades under en lärosätesturné som VA genomförde tillsammans med organisationen Humtank. Besöken byggde bland annat på resultat från VA:s studie Varför så dålig hum om humaniora?

Under hösten 2023 besökte VA tillsammans med organisationen Humtank i tur och ordning Malmö universitet, Umeå universitet och Södertörns högskola för att diskutera förutsättningar för humanistisk forskning att nå ut i samhället tillsammans med personal och studenter.

Christina Johansson, Magnus Nilsson och Annika Olsson, Malmö universitet, och David Larsson Heidenblad, Lunds universitet, i samtal under seminariet vid Malmö universitet. Foto: VA

– Vi har samlat på oss många lärdomar om människors uppfattning om forskning i humaniora. Men det är ju personer som är verksamma inom humaniora som verkligen har nytta av kunskapen. Det var därför både roligt och angeläget att ha möjlighet att genomföra de här besöken och samtalen, säger Gustav Bohlin, utredare och biträdande generalsekreterare på VA och ansvarig för projektet.

Varje besök byggde på kortare presentationer av VAs studier och erfarenheter samt av Humtanks rapport Forskningsförmedling – en humanistisk paradgren som publicerades under 2023. Därefter följde samtal med publiken och inbjudna gäster både inifrån och utanför akademin. Teman som diskuterades var bland annat i vilken utsträckning forskare i humaniora ges verktyg och förutsättningar för att kommunicera med olika delar av samhället samt hur kommunikation och samverkan erkänns vid exempelvis tjänstetillsättningar.

Jesper Enbom, Umeå universitet, Ulrika Björkstén, VA, Annelie Bränström-Öhman, Umeå universitet, Gustav Bohlin, VA och Linus Salö, Stockholms universitet vid seminariet på Umeå universitet. Foto: Per Melander.

Seminarierna var öppna för alla intresserade och lockade en blandning av forskare, kommunikatörer och studenter. De arrangerades i samarbete med respektive lärosäte och tankesmedjan Humtank.

– Ända sedan vi började planera de här studierna för flera år sedan har vi haft mycket samtal med Humtank om upplägget och resultaten. Därför känns det väldigt roligt att samarbeta med dem under de här besöken, säger Gustav Bohlin.

Se inspelningen från hela seminariet på Malmö universitet här

Ta del av rapporten Varför så dålig hum om humaniora här
Projektet genomfördes med stöd av Riksbankens jubileumsfond.

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *