Jämför jordens nedbrytning med ny världskarta

Skapad:

2023-12-18

Senast uppdaterad:

2024-05-08

I projektet Tea Tales har Vetenskap & Allmänhet utvecklat ett interaktivt kartverktyg för nedbrytning och jordhälsa ihop med lärare, fritidsodlare, lantbrukare och forskare. Kartan bygger på data från tusentals medborgarforskare. Gräv ner te och bidra med mer data!

Världskartan hittar du på TeaBagIndex.org. Här kan du läsa om tepåsar som redan grävts ner, lära dig om nedbrytning och lägga till information om tepåsar du själv gräver ner på valfri plats. Klicka på bilden för att öppna i ny flik och kunna testa verktyget.

De senaste 10 åren har tusentals tepåsar grävts ner runt om i världen. Till exempel på Island, i London, bland havssköldpaddor utanför Bonaire och i ForskarFredags massexperiment Tepåseförsöket.

Metoden som använts kallas Tea Bag Index är ett enkelt sätt att undersöka jordens nedbrytning. Du gräver ner tepåsar med grönt och rött te i jorden, låter dem ligga i tre månader, och gräver sedan upp dem igen. Genom att väga påsarna före och efter tiden i jorden går det att se hur mycket av materialet som har brutits ned.

Utförliga instruktioner för hur du går tillväga hittar du här.

Genom att mäta nedbrytningens hastighet på olika platser runtom i världen kan vi också förstå och förutsäga utsläppen av koldioxid. Snabbare nedbrytning leder till mer koldioxid i atmosfären och varmare klimat, medan långsammare nedbrytning leder till mindre koldioxid och kallare klimat.

Nedgrävningar från över 4 000 platser

I projektet Tea Tales är ett samarbete mellan Vetenskap & Allmänhet och forskare vid Umeå universitet och Hushållningssällskapet för att utveckla ett digitalt kartverktyg baserat på data från TBI-forskningen. Under 2022 hölls ett antal samskapande workshops tillsammans med lärare, jordbrukare och fritidsodlare där konceptet togs fram. Verktyget utvecklades under 2023 och finns nu tillgängligt på TeaBagIndex.org

På den nya webbsidan kan du:

  • Se nedgrävningar från över 4 000 platser runtom i världen
  • Filtrera efter tidsperiod, plats och naturtyp
  • Ta del av instruktioner, ladda upp dina egna resultat och jämföra med andra platser
  • Ta del av berättelser från andra deltagare genom filmer, bilder och publikationer
  • Lära dig mer om nedbrytning och jordhälsa.
Under 2023 har Tea Tales och webbverktyget bland annat uppmärksammats under ForskarFredag på Curiosum i Umeå, under Almedalsveckan, liksom på skolmässan Jorden och skogen i stan. Foto: David Borgström

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

David Borgström

Tel 070 740 18 56

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *