Mest plastskräp på stränder visar unik forskning med allmänheten

Pressmeddelande 20230405

Skapad:

2023-04-05

Senast uppdaterad:

2023-10-05

Nu släpps den första rapporten från medborgarforskningsprojektet Plastexperimentet, där barn, unga och intresserad allmänhet deltar. Mest plast per kvadratmeter hittas på badplatser och stränder. Cigarettfimpar och mjuka plastförpackningar är det vanligaste plastskräpet. Kommer det se likadant ut i år?

Foto: Mikael Drackner / Håll Sverige Rent

– Plaster är viktiga material, men den omfattande produktionen och användningen har blivit ett globalt problem som påverkar alla delar av våra liv, säger Bethanie Carney Almroth, forskare vid Göteborgs universitet och vetenskapligt ansvarig i Plastexperimentet.

För att kartlägga hur plast hamnar i naturen i Sverige startade Plastexperimentet 2022, ett medborgarforskningsprojekt där allmänheten och skolklasser plockar, kartlägger och väger plastskräp. Vi vill veta vilka typer av plastprodukter som hamnar i den svenska miljön, och var. Projektet är ett samarbete mellan stiftelsen Håll Sverige Rent och vetenskapsfestivalen ForskarFredag, som samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet. Allmänheten och skolklasser involveras för att kartlägga plastskräp runt om i landet. Förutom att bidra till datainsamling får de en chans att få en inblick i hur forskning går till. Resultaten analyseras sedan av forskare på Göteborgs universitet. Nu presenteras den första rapporten.

– Alla behövs för att lösa våra utmaningar, och alla kan bidra! Det finns ett behov av ökad förståelse för när, var och hur plast sprids ut i naturen. Hjälp till i forskningen du med, uppmanar professor Bethanie Carney Almroth.

Några resultat ur rapporten:

  • Badplats/strand var den naturtyp som registrerade högst medelvärden både vad gäller totalt antal och vikt av plastskräp per kvadratmeter.
  • De vanligaste kategorierna av plastskräp var: 25 % Cigarettfimpar, 13 % Mjuka plastförpackningar, 10 % Plastpåsar, 52 % Övriga plastkategorier.
  • Ungas attityder och motiv till nedskräpning studerades under 2022: denna följeforskning fortsätter under 2023.

Plastexperimentet har två insamlingsperioder i år: Den 17 april–31 maj, och som en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag den 1 september–13 oktober. För att få nationell täckning och bättre överblick över hur plast sprids i naturen hoppas forskarna särskilt på fler deltagare på landsbygden och i de norra delarna av Sverige.

Alla är välkomna att vara med (privatpersoner, skolklasser, föreningar m.fl.). Över 2 000 personer har hittills anmält sitt intresse att delta.

Mer information om projektet och anmälan: www.plastexperimentet.se

Fakta om Plastexperimentet

Plastexperimentet är ett samarbete mellan stiftelsen Håll Sverige Rent, föreningen Vetenskap & Allmänhet via ForskarFredag som är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night, och Göteborgs universitet.

Vetenskapligt ansvariga för Plastexperimentet är professor Bethanie Carney Almroth, forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi, forskningsassistent Emil Larsson och forskaren Magnus Bergquist vid Psykologiska institutionen, samtliga vid Göteborgs universitet.

Läs och ladda ner rapporten med första årets resultat HÄR

Pressbilder finns HÄR

Kontaktpersoner


Plastexperimentet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, föreningen Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent. Plastexperimentet finansieras av forskningsrådet Formas och av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa (GA No:101061464) via den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night.

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Julia Brink

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *