ForskarFredag är tillbaka –möten med forskare över hela landet!

Skapad:

2022-09-21

Senast uppdaterad:

2023-02-13

Den 26/9–1/10 är det dags för årets ForskarFredag – en hel vecka med roliga, lärorika och spännande möten mellan forskare och allmänheten. Sveriges mest spridda vetenskapsfestival vill skapa nyfikenhet och intresse för högre utbildning hos unga och visa på forskningens och forskarnas viktiga roll i vardagen.

ForskarFredag 2022 arrangeras på 26 orter runt om i landet, bland annat i Luleå, Lund och i Borlänge. Och ForskarFredags digitala aktiviteter går att besöka var du än befinner dig!

Fler än 120 aktiviteter kopplade till en mängd forskningsområden går att delta i under ForskarFredag-veckan. Många av programpunkterna riktar sig mot skolelever, men det finns mycket att välja på för familjer och privatpersoner också. Till exempel erbjuds sprakande shower, spännande mysterier eller rundturer på forskningsanläggningar. Aktiviteter arrangeras av lärosäten, science centers, regioner, kommuner, museer och  forskningscenter runt om i landet.

Årets tema, En bättre och friskare värld, lyfter olika aspekter av kopplingen mellan klotets välbefinnande och människans hälsa.

Det är alltid gratis att delta i ForskarFredag, men vissa aktiviteter måste förbokas. Festivalprogrammet i sin helhet finns på ForskarFredags hemsida.

Låna en forskare till klassrummet

Mellan den 26 och 29 september kommer fler än 4 000 elever också träffa de forskare som besöker skolor som en del av ”Låna en forskare”.  Under besöken berättar forskaren om sitt ämne eller vägen till yrket och svarar på elevernas frågor. Forskarna kommer från olika forskningsområden. Biodiversitet, livet på landet i Kambodja, jakten efter liv på Mars, virologi och datorstöd för språkinlärning är bara ett axplock av de ämnen forskarna prata om i år.

“Låna en forskare” vill inspirera unga till högre utbildning och visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb! Se alla forskare som går att låna här.


Vetenskap & Allmänhet samordnar ForskarFredag nationellt sedan 2006. ForskarFredag 2022 genomförs med stöd av IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i SverigeJernkontoretKungl. Patriotiska Sällskapet, NaturvetarnaSULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Oscar och Maria Ekmans donationsfond, Sveriges IngenjörerVetenskapsrådetVinnova, och Wenner-Gren Stiftelserna, Åforsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *