GÄSTKRÖNIKA: Ta vara på vår kunskapstörst

Skapad:

2021-09-13

Senast uppdaterad:

2022-04-28

Annie Andréasson, kommunikationschef vid Högskolan i Borås, har sett ett ökat sug efter kunskap och nya inkörsportar till utbildning under pandemin. Foto: Suss Wilén

Nu till hösten gläntar vi på dörren till våra lärosäten och släpper fysiskt in en del av studenterna igen. Helt klart är att det aldrig kommer att bli precis likadant som före pandemin. Vad tar vi då med oss för kunskaper och erfarenheter?

Trots pandemin var det den här sommaren mer populärt än någonsin att studera och förkovra sig. Sommarkurserna vid landets lärosäten har blivit riktiga kioskvältare. När anmälan stängde i mars hade över 64 000 personer sökt en eller flera kurser. I och med att många sommarkurser ges på distans är det lättare att läsa en kurs från sommarstugan eller varför inte på stranden?

En av Högskolan i Borås mest populära kurser var ”Ölbryggning och fermentering” med över 1 000 sökande. Att det skulle fungera lika bra att lära sig att brygga öl på distans skulle varit otänkbart för något år sedan.

Jag tror faktiskt att vi helt enkelt har blivit vetgirigare.

Jag tror att pandemin till viss del har påverkat oss. Nu när vi inte kan resa på samma sätt som tidigare passar många på att utöka sin kunskapsbank eller förbättra sitt CV. Men det är inte hela sanningen. Jag tror faktiskt att vi helt enkelt har blivit vetgirigare. Undersökningar visar också att de i generation Z (som är födda 1995–2012) är mycket medvetna om kraven på att vara påläst. De attraheras av mycket och varierad information. Troligtvis har den här unga generationens kunskapstörst, engagemang och samhällsintresse också spillt över på oss äldre.

Det är just nu populärt att vara insatt och bildad. Vi är hela tiden bara ett tryck i mobilen från att googla fram hur något fungerar eller vem som var drottning vilket år eller hur mycket en elefant väger. För att inte prata om det stora utbudet av poddar och streamade tjänster som vi kan lyssna till samtidigt som vi gör något annat.

Inom akademin talas det om ”det livslånga lärandet”. Regeringen ger lärosätena extra stöd för att vi ska ta fram ett utbildningsutbud som passar den som vill fördjupa och förändra sin kompetens, om och om igen. Mina söner kommer inte som jag att bara ha haft ett eller två yrken under sina arbetsföra år. De kommer troligtvis att ha studerat flera utbildningar, skolat om sig och bytt karriär ett antal gånger innan de når pensionsålder.

Att studera kommer inte att se ut på samma sätt som det gjorde för bara något år sedan.

Jag är säker på att vi kommer att dra många lärdomar av pandemin som leder till nytänk när den är över. Vi behöver vara lyhörda för olika målgrupper, våga vara flexibla, testa ny teknik och pedagogik. Att studera kommer inte att se ut på samma sätt som det gjorde för bara något år sedan. Förhoppningsvis kommer fler, under olika delar av sitt liv, att ta del av det stora utbildningsutbud som erbjuds. En sommarkurs kan vara en inkörsport till högre studier och en möjliggörare som du enkelt kan ta del av från hängmattan eller lyssna på samtidigt som du spikar trätrallen till altanen…

Annie Andréasson

kommunikationschef vid Högskolan i Borås


Annie Andréasson har lång erfarenhet av kommunikationsarbete och är kommunikationschef vid Högskolan i Borås. (Från och med den 20 september är Annie kommunikationschef vid Göteborgs universitet.)

Läs mer om VAs medlemsorganisation Högskolan i Borås här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *