Stjärnförsöket växer!

Skapad:

2019-08-28

Senast uppdaterad:

2023-08-11

ForskarFredags massexperiment Stjärnförsöket kommer att genomföras i Irland, Spanien, Storbritannien och Sverige under hösten och vintern.

Photo: Inhousebyrån, Umeå University

I årets massexperiment Stjärnförsöket bjuds skolor, föreningar och privatpersoner in att hjälpa forskare att kartlägga de ljusföroreningar vi upplever i vår vardag genom att räkna stjärnor genom ett pappersrör.

Ca 14 000 elever i 232 skolor över hela Sverige är hittills anmälda till projektet, tillsammans med är 42 fritids- och friluftsföreningar och 157 privatpersoner.

Nu får de sällskap av deltagare i tre andra europeiska länder.

I Storbritannien drivs projektet av Natural History Museum, London, under namnet ”the Star-Spotting Experiment”.

– Samtidigt som vi nu vet att den ökade användningen av artificiellt ljus har en betydande inverkan på hela ekosystem – från insekter och fåglar till fiskar och däggdjur – har vi fortfarande mycket kvar att lära. Vi tycker att det är spännande att vara en del av det europeiska projektet Stjärnförsöket och ser fram emot att arbeta tillsammans med deltagare över hela Storbritannien för att kartlägga ljusföroreningar lokalt, säger Dr John Tweddle, ledare för Angela Marmont Centre for UK Biodiversity, The Natural History Museum, London.

I Irland genomförs Stjärnförsöket av University College Cork och Trinity College,

– Vi är glada över att vara en del av det här projektet, det är ett utmärkt sätt att främja astronomi och samtidigt uppmärksamma miljöeffekterna av ljusföroreningar för studenter och den breda allmänheten, säger Paul Callanan, professor i astronomi vid Department of Physics, University College Cork.

I Spanien genomförs projektet under namnet ”Cuenta Estrellas” av Fundación DescubreESCIENCIALa Palma Centre & Fundación Madri+d.

– Det är spännande att Stjärnförsöket växer och vi ser fram emot att kunna jämföra data mellan flera länder i Europa, säger Urban Eriksson, forskare och universitetslektor i fysik med inriktning mot astronomididaktik vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad, ansvarig forskare i projektet.

Vi hälsar våra nya samarbetspartners välkomna och ser fram emot en spännande höst och vinter!

Var med du också! Läs mer om Massexperimentet 2019 Stjärnförsöket.

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *