GÄSTKRÖNIKA: De sista mysterierna

Skapad:

2019-08-14

Senast uppdaterad:

2024-05-22

Lingvisten Noam Chomsky har sagt att det finns två typer av frågor – problem och mysterier. Problem kan lösas men det kan inte mysterier. Många av människans mysterier har övergått till problem, exempelvis varför föremål faller mot jorden eller universums början, men många kvarstår: Vad är liv? Vad är det att vara medveten? Varför finns något snarare än ingenting?

Martina Stenström.

Med de stora frågorna i centrum är Fri Tanke en arena för vetenskap, filosofi och idédebatt – i upplysningens anda. Vår verksamhet vilar på tre ben: bokförlaget, magasinet Sans och livesamtal om vetenskap, filosofi och existentiella frågor. Genom böcker och samtal försöker vi vara en kanal för att sprida kunskap till allmänheten och ge publiken verktyg för att förstå hur man skiljer lögn från sanning.

Arbetet med att bryta ner mysterier till problem pågår intensivt inom akademin. Vi kallar det existentiell vetenskap. Med det menar vi vetenskap som säger något om vad det är att vara människa, vår plats i universum, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Nya insikter i gränslandet mellan forskningsfält som spänner från kognitionsforskning, psykologi, filosofi, fysik till biologi ger oss ökad förståelse för vad som gör oss till oss.

Samhället förändras just nu i rasande takt till följd av forskningens landvinningar, en person som inte förstår vetenskapen bakom blir en främling inför utvecklingen.

För 60 år sedan publicerades fysikern C.P. Snow Two cultures (1959). I boken menar Snow att intellektuella kan delas in i två grupper, å ena sidan de litterära, och å andra sidan naturvetarna. Under 30-talet kom den första gruppen att kalla sig de intellektuella. Naturvetenskaplig forskning lämnades utanför det mediala samtalet, få forskare skrev för en intresserad allmänhet och dialogen mellan akademins olika sfärer stelnade.

Underskatta inte människors intelligens men överskatta aldrig deras kunskap!

Vad vi ser nu är framväxten av en tredje kultur där vetenskapspersoner talar och skriver direkt till en publik av lekmän, men även kollegor. En intellektuell i den tredje kulturen är en publicist som kommunicerar forskning så att både experter och nybörjare har behållning av innehållet. Tumregeln lyder: Underskatta inte människors intelligens men överskatta aldrig deras kunskap!

I dag är forskare som Steven Pinker, Niel deGrasse Tyson och Richard Dawkins superstjärnor internationellt och kan ses som representanter för en tredje kultur. Här hemma ser vi Emma Frans, Anders Hansen, Ulf Danielsson, Ulf Ellervik och Åsa Wikforss (samt många fler) fylla stora teatrar när de föreläser och toppa försäljningslistorna med sina böcker.

Vi lever i en värld där fakta ifrågasätts utifrån vem som säger något, snarare än vad som sägs och forskare avfärdas som eliter utan förankring i verkligheten. Allting är möjligt och ingenting är sant i en medialiserad tillvaro där olika myter och berättelser konkurrerar om vår uppmärksamhet. Det krävs ökad dialog mellan vetenskap och allmänhet för att bemöta lögnerna. På Fri Tanke hoppas vi bidra genom att vara en plattform för den tredje kulturens främsta tänkare.

/Martina Stenström, operativ förlagschef på Fri Tanke 


Martina Stenström är förlagschef  Fri Tanke.  Fri Tanke är en arena för vår tids främsta tänkare att analysera och diskutera viktiga samhällsfrågor på djupet – i upplysningens anda. 

Läs mer om VAs medlemsorganisation Fri Tanke här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *