BLOOM på Järvaveckan – Välkommen till skogen!

Skapad:

2019-06-26

Senast uppdaterad:

2023-02-16

Visste du att skogen finns överallt i din vardag? Du hittar skogen i allt från hus och matförpackningar till det senaste modet. Under Järvaveckan var BLOOM-projektet på plats för att visa skogen i din vardag, hur vi kan komma att använda skogen i framtiden och hur man kan arbeta med skog inom bioekonomi och för en cirkulärekonomisk och miljösmart framtid.

Välkommen till skogen! Sverker Johansson och Lotta Tomasson från VA pratar om svenska skogen med intresserade åhörare. Foto: Maria Hagardt/VA.

Det var en strid ström av intresserade besökare i alla åldersgrupper och olika yrkeskategorier till vår skogsmonter under Järvaveckans två första dagar, den 12–13 juni. Besökarna kunde känna på ett riktigt träd och på olika saker som var gjorda, helt eller delvis, av material från skogen, exempelvis kläder, tuggummi, korvskinn, disktrasor, tamponger och paljetter. Många av besökarna hade frågor om svensk skog och förundrades över alla saker man kan göra av ett träd.

Vi pratade om bioekonomin i Sverige och vikten av att använda skogen på ett cirkulärekonomiskt vis där avfall tas tillvara som en resurs. Med i montern fanns även VR-glasögon av kartong med en 360-film från ett naturreservat i Uppland där besökaren kunde ta ett kliv in i en svensk skog och samtidigt höra fågelkvitter, något som var mycket uppskattat av både unga och gamla. 

Besökarna fick också veta lite mer om hur det är att jobba med skog via korta informella samtal med inbjudna gäster:

Maria Grånemo, jägmästarstudent, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, berättade om “Mitt framtida jobb – skogen!”, varför hon utbildar sig till jägmästare och vad det innebär, liksom hur hon ser på bioekonomi och den svenska skogen i framtiden.

“Från skog till catwalk” var ämnet som Malin Viola Wennberg, kommunikationsansvarig Mistra Future Fashion, från RISE, pratade om. Hon fokuserade på textilindustrins klimatpåverkan och att en övergång till bioekonomi och cirkulär ekonomi är ett måste för en mer hållbar värld. Textilindustrin är en viktig aktör och vi har alla möjlighet att påverka den i rätt riktning.

Preeti Gahlawat och Lotta Tomasson pratar om hur man kan lära ut bioekonomi i skolan. Foto: Maria Hagardt,/VA.

Den prisbelönta filmaren Sverker Johansson, Bitzer Productions, pratade om sin ingång till skogen som utbildad jägmästare och kommunikatör. Fokuset för hans samtal var “Skogens roll i dag och i framtiden” där han sa att #vimåsteprataomskogen, problematiserade skogsbruket och sa att det inte finns några enkla svar och lösningar för vår svenska skog. Skogen är en enorm resurs och vi vill använda den till så mycket, men gör vi det inte på rätt sätt kommer den omöjligt att räcka till. 

Josefin Illergård, forskare och kommunikatör på KTH och Treesearch ,visade i sitt samtal ”Nya material från skogen” upp banbrytande och innovativa material. Hon berättade om all den forskning som pågår för att hitta nya sätt att använda sig av biobaserade material, för en hållbar framtid.

Läraren Preeti Gahlawat, Rödabergaskolan i Stockholm/BLOOM school network samtalade kring “BLOOM in School”. Hon berättade hur hon i samarbete med lärare runt om i Europa har tagit fram undervisningsmaterial och labbar som knyter an till bioekonomi. Hon tryckte på vikten av att få unga att förstå att bioekonomi finns överallt i vår vardag, men att vi i olika länder ser olika på vad det innebär och har för betydelse. 

Varje utställningsdag avslutades med mingel i ”skogsbaren” där besökarna fick smaka på drinkar bserade på granskottssirap och kex med granbarrssylt ,samt prata skog och bioekonomi med oss. 

Maria Hagardt från VA bjuder på granskottssirap i BLOOMs skogsbar. Foto: Hanna Mellin/VA

Nästa gång vi pratar skog och bioekonomi blir under ForskarFredag den 27–28 september. BLOOM-projektet kommer även att medverka vid EU:s Regionkommittés stora event ”European Week of Regions and Cities” i Bryssel den 7–10 oktober. Hoppas vi ses!


Mer information

Ta kontakt med Lotta Tomasson eller Maria Hagardt om du vill veta mer om vårt deltagande på Järvaveckan eller om BLOOM-projektet.

Ett stort tack till våra samarbetspartners som gjorde de lyckade dagarna på Järvaveckan möjliga: Aditya Birla Domsjö, Bitzer Productions, Jobbforum Lidingö Stad, Naturskyddsföreningen, RISE, Rödabergsskolan, Skogsindustrierna, Stora Enso, Sveriges lantbruksuniversitet, Södra, Treesearch, Umbilical design och Weekday.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *