Hela Sverige mäter ljusföroreningar i Stjärnförsöket

Skapad:

2019-02-13

Senast uppdaterad:

2023-08-11

Kan en enkel hushållsrulle fungera lika bra för att kartlägga ljusföroreningar som toppmoderna satelliter? Nu startar ForskarFredags massexperiment Stjärnförsöket där över 11 000 elever går ut och räknar stjärnor för att uppmärksamma ett växande miljöproblem.

Ser du stjärnan i det blå? Om inte kan det vara ljusföroreningar som stör. Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor, djur, ekosystem och rymdforskningen. Nu ska över 11 000 elever tillsammans med astronomiföreningar, scouter och privatpersoner gå ut och mäta ljusföroreningar med hjälp av ett pappersrör och en app.

– Det unika med det här projektet är att vi mäter de ljusföroreningar som människor upplever i sin vardag – utanför huset, på skolgården eller utanför scoutstugan, till skillnad från vanliga mätningar med satelliter, säger Urban Eriksson, forskare och universitetslektor i fysik med inriktning mot astronomididaktik, verksam vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad, som tagit fram metoden.

Det unika med det här projektet är att vi mäter de ljusföroreningar som människor upplever i sin vardag – Urban Eriksson, forskare

Metoden är enkel: En papprulle, snöre, mutter och tejp sätts ihop till ett mätredskap och appen ”Stjärnförsöket” laddas ner till telefonen. Sedan räknar man hur många stjärnor man kan se med blotta ögat genom röret i nio olika riktningar på himlen, med röret i 45 graders vinkel, minst en timme efter att solen har gått ner. Ju färre stjärnor man ser, desto mer ljusförorenad är platsen man står på.

Projektet ska uppmärksamma de växande problemen med ljusföroreningar, göra en ny kartläggning över ljusföroreningar i Sverige och samtidigt ta reda på om den här enkla metoden ger andra svar än satelliter. Stjärnförsöket är ett samarbete mellan Lunds universitet, Högskolan Kristianstad, Rymdstyrelsen, Svenska Astronomiska Sällskapet, Umevatoriet och Vetenskapens hus, och samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Stjärnförsöket är vetenskapsfestivalen ForskarFredags elfte massexperiment – medborgarforskningsprojekt där allmänheten hjälper forskare att samla in data.

– I ForskarFredags massexperiment hjälper deltagarna forskare i ett riktigt forskningsprojekt. För forskarna är det en fantastisk möjlighet att få in stora mängder data som de omöjligt hade kunnat samla in själva, säger Lena Söderström, projektledare på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Appen är öppen för inrapporteringar fram till den sista december 2019. Resultatet av de mätningarna tidigt på året kommer att publiceras under ForskarFredag den 27-28 september. På Stjärnförsökets webbsida finns informationsmaterial och filmer.


Projektet finansieras av forskningsrådet Formas, de deltagande organisationerna och av vetenskapsfestivalen ForskarFredag via EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA 818421.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *