Snabbtänkt – Forskares tankar om valet 2018

Skapad:

2018-09-20

Senast uppdaterad:

2023-09-13

För tio dagar sedan röstade Sverige. I dag släpps en analys där ett hundratal forskare från svenska och utländska universitet reflekterar kring valrörelsen och valresultatet. Lanseringen sker vid ett direktsänt seminarium i Stockholm. Vetenskap & Allmänhet medverkar både i rapporten och på seminariet med reflektioner från årets #Hurvetdudet?-kampanj.

– Fakta och forskningsbaserad kunskap är den grund som samhället är byggt på och borde ha en självklar plats i politiska beslutsprocesser. Men väljarna menar att politiker tar för lite hänsyn till fakta i viktiga sakfrågor, säger Gustav Bohlin, utredare vid Vetenskap & Allmänhet.

En plattform för att snabbt och sakligt kunna analysera valrörelsen och låta forskare ta plats i debatten.

Förutom rapporten består Snabbtänkt också av en serie poddavsnitt. Projektet vill ge den akademiska forskningen en plattform för att snabbt och sakligt kunna analysera valrörelsen och låta forskare ta plats i debatten.

− Närmare 100 ledande forskare bidrar med analyser kring partier, politiska frågor, valkampanjen, nyhetsmedier, väljare, sociala medier, visuell kommunikation, populär kommunikation och andra frågor kopplade till valrörelsen 2018, säger Kajsa Falasca, lektor i politisk kommunikation vid forskningscentret DEMICOM, Mittuniversitetet, och en av redaktörerna för projektet.

Politik är ingen objektiv verksamhet men det borde vara en självklarhet att ta del av tillgänglig forskning inför viktiga beslut.

Ett åttiotal organisationer stod bakom initiativet #Hurvetdudet? som ville öka kunskapen om vad vetenskap är och hur den kan användas för att bygga ett bättre samhälle. Målet var att vetenskap skulle få ta mer plats när politiska förslag diskuterades under årets valrörelse. Som ett led i kampanjen gjordes en genomgång av riksdagspartiernas valmanifest. Ord som fakta och evidens förekom inte alls och vikten av att grunda beslut på forskning togs upp bara fyra gånger sammantaget.

– Politik är ingen objektiv verksamhet men det borde vara en självklarhet att ta del av tillgänglig forskning inför viktiga beslut. Sedan behöver den kunskapen förstås ofta vägas mot ekonomiska, ideologiska, moraliska och andra hänsyn. Men det är viktigt att politiker är öppna med vilka avvägningar som görs, säger Gustav Bohlin.

Här kan du läsa eller ladda ner rapporten Snabbtänkt

Seminariet när rapporten lanseras den 20 september kan ses på SVT forum HÄR


Mer om Snabbtänkt

Snabbtänkt – reflektioner från den svenska valrörelsen 2018 ges ut av forskningscentret DEMICOM vid Mittuniversitetet.
Kontaktperson: Kajsa Falasca, lektor politisk kommunikation, Mittuniversitetet, 070-570 53 33, [email protected].

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *