Nyhetsvärderaren valspecial – elever forskar om digital källkritik inför valet

Skapad:

2018-05-16

Senast uppdaterad:

2023-08-11

Valdagen den 9 september närmar sig. Samtidigt ser vi hur falska och hårt vinklade nyheter används för att påverka politiska val i omvärlden. Hur kommer det att vara inför valet i Sverige? Det ska forskare och svenska elever ta reda på i Nyhetsvärderaren valspecial.

I ForskarFredags massexperiment Nyhetsvärderaren 2017 hjälpte tusentals elever och lärare runt om i Sverige till att ta fram ny kunskap om vilka nyheter som rör sig i ungas nyhetsflöden och hur trovärdiga de är. Resultaten visar att unga i första hand läser och delar trovärdiga “hårda” nyheter från etablerade medier.

Nu lanseras fortsättningen, Nyhetsvärderaren valspecial. Här är syftet att undersöka ungdomars digitala nyhetsflöden veckan närmast före riksdagsvalet 2018.

– Vilka slags nyheter förekommer? Hur trovärdiga är de? Var delas de? Kommer vi se mer av mindre trovärdiga nyheter med politiskt innehåll? Det blir en intressant jämförelse med förra årets resultat, säger Thomas Nygren, docent i historia vid Uppsala universitet och ansvarig forskare i Nyhetsvärderaren valspecial.

Träning i källkritik

I projektet samarbetar forskare, lärare och elever för att tillsammans undersöka vilka nyheter som rör sig i svenska tonåringars nyhetsflöden och utveckla ett verktyg för att lära elever källkritik i digitala medier. Med hjälp av verktyget samlar eleverna in, kategoriserar och granskar nyheter på ett vetenskapligt sätt. På så sätt får de träning i att källkritiskt granska nyheter, samtidigt som de bidrar till ny kunskap om vilka nyheter unga tar del av. På sikt är målet att göra Nyhetsvärderaren tillgänglig även för den breda allmänheten.

– Det är en del i vårt arbete för en mer fakta- och forskningsbaserad samhällsdebatt. Här ingår även #Hurvetdudet?, en kampanj som uppmuntrar till en smartare och öppnare valrörelse, säger Cissi Askwall, generalsekreterare för Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar Nyhetsvärderaren.

Kostnadsfritt att delta

Den tekniska utvecklingen av Nyhetsvärderaren leds av forskningsinstitutet RISE Interactive. Alla högstadie- och gymnasieklasser, samt Komvux och SFI är välkomna att delta i projektet. Mer information och anmälningsformulär finns på Nyhetsvärderarens webbplats.  Det är kostnadsfritt att delta.

Nyhetsvärderaren är ett samarbete mellan ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, Uppsala universitet och RISE Interactive. Projektet finansieras av Vinnova och Uppsala universitet.

För mer information, se www.nyhetsvarderaren.se eller kontakta Fredrik Brounéus, projektledare för Nyhetsvärderaren valspecial, [email protected].

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *