KI-forskaren Peter Ueda vann Forskar Grand Prix 2017

Skapad:

2017-11-28

Senast uppdaterad:

2023-11-08

Pressmeddelande 171128

Läkaren och forskaren Peter Ueda vid Karolinska institutet är nybliven svensk mästare i att presentera sin egen forskning. Till vardags forskar han med stora datafiler för att förbättra behandlingen av olika sjukdomar. Idag lyfte han Forskar Grand Prix stora segerpokal på Nalens scen i Stockholm.


– Hur det känns? Jag måste känna efter. Jo, det känns bra. Kul! Jag ville visa hur viktigt det är att forskare kan vara entusiastiska men också kritiska, säger Peter Ueda när konfettin har landat på Nalens scengolv.

I tävlingen Forskar Grand Prix ställs forskare inför utmaningen att komprimera flera års forskning till andlöst korta fyra minuter. På denna tid ska de hinna underhålla, informera och inspirera både publik och jury. Nio forskare från olika delar av Sverige deltog i finalen på Nalen i Stockholm.

Med sitt bidrag om forskarens förhoppningar och besvikelser tjusade Peter Ueda åskådarna och juryn på Nalen, liksom tittarna som kunde följa och rösta under finalen via en direktsändning på webben. I sin tidigare forskning har Peter Ueda bland annat forskat om hur Pokémon Go påverkar folkhälsan. Presentationen som gav honom segern handlade dock om när han och hans kollegor sökte efter ett samband mellan D-vitaminbrist vid födseln och sjukdomen multipel skleros (MS). Ett samband som inte fanns.

– Det är fantastiskt att höra forskarna göra sina resultat begripliga för publiken. För att forskning ska komma till nytta måste den nå ut i samhället och inte stanna inom den akademiska världen, säger finalens prisutdelare, Leif Callenholm, tillförordnad generaldirektör på Vinnova.

Publiken och tittarna röstade med sina mobiltelefoner, och juryn delade ut sina betyg på plats på scenen, där publikens röster vägde dubbel så tungt som juryns för slutresultatet. I juryn satt läkaren och professorn Agnes Wold, skådespelaren Anja Lundqvist, och journalisten Patrik Hadenius – alla med uppdrag att bedöma bidragen utifrån sina expertområden.

Finalisternas väg gick via deltävlingar under vetenskapsfesten ForskarFredag i Blekinge, Borås, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm och Uppsala. Två av forskarna direktkvalificerade sig via en webbtävling. Årets final var den sjätte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

För mer information, videoklipp, citat och pressbilder, besök www.forskargrandprix.se där hela prisutdelningen går att se i efterhand. För fler frågor kontakta:

Peter Ueda, vinnare Forskar Grand Prix 2017, [email protected], 0720-12 90 76
Anders Sahlman, Vetenskap & Allmänhet, projektledare för Forskar Grand Prix-finalen, 070-734 07 85, [email protected]

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *