Många ville diskutera varför vi ska lita på vetenskapen

Skapad:

2017-08-14

Senast uppdaterad:

2023-02-17

Hur fungerar vetenskaplig metod? Varför tror vissa på pseudovetenskap och varför är forskningsbaserad kunskap mer pålitlig än andra påståenden om hur världen fungerar? Det var frågor som diskuterades vid ett välbesökt Science Café under Almedalsveckan 2017.

Science Café: Varför ska vi lita på vetenskapen?

Det var första gången som Kungl. Vetenskapsakademien deltog i Almedalsveckan. Två av akademiens ledamöter var med i ett Science Café, arrangerat tillsammans med Vetenskap & Allmänhet, VA. Professorerna Kerstin Lidén och Dan Larhammar svarade på frågor och samtalade med deltagarna, som bjöds på kaffe och kaka.

Vid ett science café utgår samtalet från deltagarnas frågor. De handlade bland annat om forskningens trovärdighet, hur ord kan tolkas olika och hur man kan hantera ”rabiata förnekare av vetenskap utan att förstöra en hel middag”.

– Mitt bästa tips är att be att få skicka över en text. Du kan sedan be att få återkomma när personen har läst texten. Det kan öppna möjligheter till en kritisk diskussion, sa Dan Larhammar.

Även forskningskommunikation diskuterades och det kom en del frågor om hur forskare kan bli bättre på att kommunicera.

– Det är en jätteviktig fråga! Men var ska det få plats så som forskares utbildning ser ut i dag? Kanske måste man i så fall utöka utbildningen, föreslog Kerstin Lidén.

Vetenskapscaféet leddes av VAs verksamhetsutvecklare Anders Sahlman. Flera besökare tackade efteråt spontant för viktiga och bra diskussioner.

/Jessica Balksjö Nannini, Kungl. Vetenskapsakademien

Se inspelningen nedan:

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *