I fredags var det ForskarFredag från Malmö i söder till Piteå i norr. Forskare träffade skolelever och allmänhet och visade upp spännande forskning och samtalade om vad forskare gör. Här är några nedslag i nyhetsflödet.
Blekinge – Forskning om barnhälsovård tog hem segern
ForskarFredag arrangerades på Kreativum för åttonde året i rad. Johanna Tell, doktorand på Blekinge Tekniska Högskola, vann Forskar Grand prix-deltävlingen med ”Barnhälsovården på webben”. På förmiddagen var ca 200 gymnasieelever på plats, på eftermiddagen bjöds allmänheten in. Under kvällen slogs besöksrekord med 850 personer.
– Vi vill visa att forskning är spännande och roligt och för vem som helst, säger Annica Paulsson Lövstedt, projektledare för Forskarfredag Karlshamn.
Läs mer:
- Johanna Tell
- ”De vann årets Grand Prixtävling”, Blekinge läns tidning
- ”Forskares eget GP avgjort”, Sydöstran
Vi vill visa att forskning är spännande och roligt
Malmö – Metaller som försvinner
Tandläkaren Silvia Galli korades som segrare i Malmös deltävling av Forskar Grand Prix. Silvia Galli imponerade publik och jury med sitt framförande om metaller som försvinner.
Läs mer:
Jönköping – ForskarFredag i morgonradio
ForskarFredag uppmärksammades under morgonen i P4 Jönköpings morgonprogram. Lotta Tomasson, nationell samordnare av ForskarFredag på Vetenskap & Allmänhet, medverkade och berättade om ForskarFredag, European Researchers’ Night, källkritik och vad forskning är.
– Forskare är ett yrke som behöver uppmärksammas. Man kan bli forskare precis som man kan bli brandman, butiksbiträde eller vad som helst, det är ett vanligt jobb.
Ett 50-tal forskare berättade om vad de gör och varför, bland annat på Campus arena och Spira där det hölls Science after work.
– Tanken är att skapa en mötesplats för forskare och allmänhet. Forskare kan då på ett kortfattat och lättbegripligt sätt berätta om sin forskning. Många har en förställning om hur en forskare ser ut och vad de gör, nu kanske man kan få en annan bild av det, säger Maria Nordström, kommunikatör på Jönköping University.
Läs mer:
- ”Träffa en vanlig forskare”, Jnytt
- ”Forskarfredag med after work, stress och cannabis”, i SR P4 Jönköping
Tanken är att skapa en mötesplats för forskare och allmänhet.
Karlstad – Lådkameror, ljus och energi
Elever från Rudsskolan fick fotografera med lådkameror och framkalla foton på traditionellt vis när de lärde sig mer om energi och ljus på Karlstads universitet. Under dagen fick de också prova att använda laser för att ge energi till en solcell som sedan drev en musikspelare och lära sig mer om förra årets Nobelpristagare i fysik.
– Forskarfredag är ett roligt tillfälle för forskare och besökare att träffas och samtala, att upptäcka forskning man inte visste fanns och se hur forskningsresultaten påverkar oss i vår vardag, säger Susanne Walan, projektledare vid Karlstads universitet.
Läs mer:
Forskarfredag är ett roligt tillfälle för forskare och besökare att träffas.
Linköping – Populärt att låna en forskare
På Linköpings universitet fick skolelever och allmänhet för andra året fick träffa forskare i workshops, science cafés och öppna labb och lära sig mer om hur det är att jobba som forskare. Särskilt populärt var Låna en forskare, där forskare åker ut till skolklasser.
– Det finns ibland ett avstånd mellan det som kallas forskning på akademisk nivå och det som människor tycker berör dom, säger marknadschefen Björn Stafstedt.
Läs mer:
Skövde – Dansande robot väckte intresse
400 gymnasieelever i Skövde lärde sig mer om forskning i teknik, naturvetenskap och ekonomi under ForskarFredag. En liten dansande och talande robot väckte stort intresse.
Läs mer:
Skellefteå – Kaffeodling och fjärilar
I Skellefteå har forskningen flyttat ut till ungdomsgården Femtiettan mitt i stan, med fokus på robotforskning och annat som förväntas attrahera ungdomar. Kaffeexperten Johan Fahlgren bjöd på provsmakning och berättade om den forskning som pågår kring kaffets odlingsmiljö.
Läs mer: