Vinst i Forskar Grand Prix dörröppnare

Skapad:

2014-12-09

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Går det att 3D-printa tänder? Det var rubriken på Michael Braians vinnande bidrag i finalen av Forskar Grand Prix, som gick av stapeln den 25 november 2014. I en intervju berättar han om sin passion för kunskapsöverföring, sina inspirationskällor i forskningen och hur vinsten i tävlingen redan öppnat nya dörrar för hans forskning.

När Michael Braian var tio år skulle han hålla ett föredrag om planeten Jupiter inför klassen. Med bultande hjärta steg han fram och ställde sig vid katedern. Tog ett djupt andetag.

– Jupiter är röd, sa jag. Sedan fick jag en blackout, glömde bort resten och sprang ut ur klassrummet, skrattar Michael.

Tjugofyra år senare har Michael, nu tandtekniker och tandläkare med en doktorandtjänst vid Tandvårdshögskolan i Malmö, nyss korats till segrare i 2014 års final av Forskar Grand Prix.

Forskar Grand Prix är tävlingen där forskare har fyra minuter på sig att förklara sin forskning inför publik. Vinnaren utses av en jury och publiken. Årets final ägde rum på rockklubben Debaser i Stockholm, med en jury bestående av skådespelaren Nour El-Refai, journalisten och chefredaktören Patrik Hadenius och astronomiprofessorn Göran Östlin. Finalisterna hade tagit sig till finalen via nio regionala deltävlingar runtom i Sverige. Michaels egen väg till finalen gick via vinst i delfinalen i Malmö.

Kunskapsöverföring – en mäktig sak

Michaels recept för ett lyckat framträdande är att få till blandningen av de tre ingredienserna verbalt budskap, kroppsspråk och visuella hjälpmedel så att de förstärker varandra. Förebilden när det gäller scenframträdanden är Frank Abagnale, den amerikanske säkerhetskonsulten vars tidigare liv som förfalskare och bedragare porträtteras i Hollywood-filmen Catch me if you can.

– Jag var på en föreläsning med honom för åtta år sedan – en helt magnifik upplevelse – och slogs av hur sjukt det är att en enda person kan stå på en scen och inspirera tre tusen personer! Jag har alltid drivits av en hunger efter egen kunskap, men hans föreläsning fick mig att inse det mäktiga i överföringen av kunskap från en person till en annan.

Passionen för kunskapsöverföring belönades för några år sedan med ett pris som årets lärare vid Tandvårdshögskolan. Och i år frågade skolledningen om Michael hade funderat på att ställa upp i Forskar Grand Prix.

– Jag visste inte vad det handlade om när jag tackade ja, men tyckte att det lät väldigt kul.
När Michael skulle formge sitt framträdande utgick han från publiken vid delfinalen i Malmö, som bestod av gymnasieelever.

– Jag tänkte tillbaka på när jag själv gick på gymnasiet och hur mycket jag visste om tänder när jag var 17–18 år. Och det var inte mycket.

Många öppnade dörrar

Efter vinsten överraskades Michael av det stora intresset för hans vetenskapliga gärning – dels från media och allmänheten, men kanske framför allt från yrkeskåren. Dentalvärlden hade plötsligt fått upp ögonen för hans forskning.

– Jag trodde aldrig att en sådan liten förenkling kunde ge en sådan stor effekt. Vinsten har redan öppnat många viktiga dörrar för samarbeten och kontakter – dörrar som jag tidigare har behövt låsa upp på egen hand, en i taget. Nu känner jag att min forskning har alla förutsättningar att bli hur bra som helst.

Men det bästa med Forskar Grand Prix är insikten att hans forskning verkligen är något att ha, berättar Michael.

– Som forskare har jag alltid drivits av mitt eget intresse och har i första hand forskat för mitt eget nöjes skull. Men nu har jag insett att min forskning även har en viktig funktion att fylla för samhället.

Inspiration ur fascination

Inspirationen till forskningen hämtar Michael ur en fascination för människans uppfinningsrikedom – vår ständiga strävan att förbättra och effektivisera vår vardag. Han imponerades av vad som uppnåtts med 3D-printning inom andra tillämpningsområden, och fångades av tanken på vad den skulle kunna innebära för tandvården. Målet är att den kommande avhandlingen ska kunna fungera som en handbok för tandläkare och tandtekniker i hur de ska använda den här moderna utrustningen – scanner och 3D-printrar – i sin verksamhet.

– Det har kommit mer och mer internationell forskning på området – framför allt under det senaste året. Om fem år tror jag att många kliniker kommer att använda 3D-printrar för att framställa tänder i vax, som sedan används för att gjuta tänder i mer beständigt material.

Bort med den akademiska hjärnhalvan

Konferenser och kurser är lättillgängliga kanaler för att nå kollegor och branschen, enligt Michael, men när det gäller hur man som forskare når ut till en större publik och allmänheten är det inte lika självklart.

– Forskar Grand Prix är ett unikt medium på det viset. Men nästa år tänker jag vara med i ForskarFredag – det har jag aldrig testat tidigare. Jag har fått en mycket större respekt för vad det betyder att nå ut till allmänheten nu.

Han har två råd till forskare som funderar på att vara med i Forskar Grand Prix 2015. Det första rådet är ställ upp!

– Mitt andra råd är att plocka bort din akademiska hjärnhalva – försök förklara din forskning utan den! Då förstår du hur lite du egentligen kan om din forskning. Men bli inte frustrerad; se det som en utmaning.

Och det är inte bara segraren som vinner gehör för sin forskning, påpekar Michael.

– Många av mina medtävlande har också fått stor uppmärksamhet efter finalen. Och egentligen är vi alla vinnare, eftersom vi fått presentera vår forskning för allmänheten.

Fakta om Michael Braian:

Ålder: 34 år
Född i Iran, kom till Sverige som fyraåring tillsammans med sina föräldrar och sina två äldre bröder.
Familj: sambo och dotter, 15 månader
Doktorerar vid Malmö tandläkarhögskola om hur digitalisering kan förbättra tandvården. Projektet omfattar hela produktionsprocessen – från hur munnen kan avbildas digitalt, till 3D-printning av tänder.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *