Det ska gå fort, vara begripligt men framför allt spännande. För tredje året i rad tävlar forskare i att berätta om sin forskning på ett förståeligt och fängslande sätt – och det på bara fyra minuter. Elva regionala Forskar Grand Prix-tävlingar är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag den 26 september.
I Forskar Grand Prix presenterar forskarna sin forskning inför publik på fyra minuter. Publiken och en expertjury röstar tillsammans fram vinnaren. Segrarna i de elva deltävlingarna går sedan vidare till en nationell final i Stockholm den 25 november.
– För att öka intresset för kunskap och forskning i Sverige behöver forskare kunna berätta om sitt jobb på ett enkelt och engagerande sätt. Forskar Grand Prix vill inspirera till det, säger Lotta Tomasson, nationell projektledare för Forskar Grand Prix och ForskarFredag vid Vetenskap & Allmänhet, VA.
Under vetenskapsfesten ForskarFredag, som i år arrangeras på ett 20-tal orter runt om i Sverige, är alla välkomna att träffa forskare, prova på experiment och inspireras av forskning.
– ForskarFredag är en mötesplats där tiotusentals människor och hundratals forskare träffas och pratar om hur forskning berör oss alla i vår vardag, säger Lotta Tomasson.
För att öka intresset för kunskap och forskning i Sverige behöver forskare kunna berätta om sitt jobb på ett enkelt och engagerande sätt. Forskar Grand Prix vill inspirera till det.
Aktiviteterna under ForskarFredag är gratis och öppna för alla, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp. ForskarFredag är en del av Researchers’ Night, ett EU-evenemang som firas den sista fredagen i september varje år i mer än 30 länder. I Sverige arrangeras ForskarFredag i år i Borås*, Eksjö, Eskilstuna, Göteborg*, Jönköping, Karlshamn*, Kristianstad*, Lidköping, Linköping, Lund*, Malmö*, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm*, Sundsvall*, Trollhättan*, Umeå Värnamo, Västerås*, Växjö*, Öland och Örnsköldsvik. På de stjärnmarkerade orterna anordnas även Forskar Grand Prix.
ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs av högskolor, science centers, kommuner och landsting i samarbete med de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA, liksom med AFA Försäkring, AkzoNobel, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Livsmedelsverket, Naturvetarna, Sveriges universitetslärarförbund och Teknikföretagen. Den nationella finalen i Forskar Grand Prix anordnas gemensamt av Formas, Forte, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Vetenskap & Allmänhet.