Klimat och mat så in i Norden

Skapad:

2011-11-08

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Den 11 november är det dags för den årliga Nordiska Klimatdagen. Skolor, institutioner, föreningar, universitet, högskolor, företag, lärare, studentorganisationer, museer och science centers arrangerar events och hjälper till att sprida budskapet om vikten att arbeta för ett bättre klimat.

Temat för i år är “Mat och klimat”, vilket går i linje med ForskarFredags massexperiment 2011. Totalt har ca 1 800 elever i Sverige undersökt temperaturen hemma i kylen och inventerat bästföre-/sista förbrukningsdatum på kylvarorna. Försöket syftar till att få bättre underlag för att kunna dra slutsatser om kylskåpsförvaring i svenska hem.

Även lärare i deltagande klasser har lämnat data om huruvida de har tagit upp frågor om mat och klimat i undervisningen tidigare eller om det är tack vare denna studie de gör det, och inte minst om de tror att eleverna lärt sig något om livsmedelsförvaring.

Just nu analyserar forskarna alla insamlade data och resultatet kommer att publiceras i en vetenskaplig rapport i slutet av året. Bästföre-försöket är utformat av forskarna Ingela Marklinder, Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet och Mattias Eriksson, Institutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet, i samarbete med VA.

Målet med Nordiska Klimatdagen är att engagera barn och ungdomar i kampen för mindre klimatpåverkan. Klimatdagen kulminerar den 11 november, men skolor kan delta i aktiviteter på klimanorden.org eller organisera egna klimatarrangemang under hela hösten.

Klimatdagen är också en del av en stor nordisk språk-kampanj. Kampanjen fokuserar på att stärka ungas språkförståelse, bland annat genom att främja engagemang och kreativitet i språkundervisningen.

Deltagande i Nordiska klimatdagen är öppet för alla.

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *