Idrottsstjärna lockar tjejer till teknikjobb

Skapad:

2010-10-27

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Jag undrar hur många gånger – exempelvis i samband med att det pratats om Teknikdelegationens arbete, kampanj och betänkande – jag har hört kommentarer som ”tänk om det fanns lika starka förebilder för unga inom naturvetenskap och teknik som inom musik eller idrott”? Stora var förhoppningarna på att Fuglesang skulle fungera som en förebild – någon som kunde stimulera ungas intresse för rymden, för teknik och för utbildning.

Rollförebilder kan dra opinioner åt ett visst håll, så kanske skulle vi be Madonna, Springsteen eller Zlatan att tala om vikten av forskning! föreslår statsvetarprofessor Sören Holmberg i boken Känsla för kunskap.

Om Fuglesang haft en sådan effekt är svårt att säga, men nu har det i alla fall på annat håll visat sig att kändisar funkar som ”magneter”!

ÅF – ett teknikkonsultföretag som haft klara imageproblem, särskilt bland tjejer – satsade i fjol på att ”ragga” (?) fler tjejer genom bland annat en tävling. Men också genom att låta sin nyanställda informatör Susanna Kallur – tillika världsmästare i häcklöpning – fara ut och prata med studenter om karriär och vad man vill med sitt liv. Också Alice Bah Kuhnke anställdes hos ÅF och fick hjälpa till med rekryteringen.

Och si, det hjälpte! I dagens nummer av Ny Teknik (jag kan tyvärr bara hitta artikeln i papperstidningen) rapporteras att ÅF nu ligger trea i de unga ingenjörernas ranking av arbetsgivare 2010, Karriärbarometern. 2002 låg de på plats 85.

Vissa tycker att det hela är ”ett spel för galleriet”, enligt artikeln i Ny Teknik, eftersom varken Kallur eller Bah är ingenjörer själva. Men det håller inte Fredrik Sundin, teknikkonsult på ÅF och klubbordförande för Sveriges Ingenjörer på ÅF, med om. De är positiva personer som är bra på att kommunicera – vilket oftast inte är ingenjörernas starka sida, säger han.

I Felix stör en ingenjör är det ju Felix Herngren som ska få unga att bli intresserade av ingenjörsyrket. Själv gillar jag inte programmen lika bra som många av dem som diskuterar och kommenterar programmen på TV4s webb. Men så tillhör jag förstås heller inte målgruppen – så det är nog bara ett gott tecken!

/Karin Hermansson

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *