Nyhetsbrev nr 3 2010

Skapad:

2010-06-24

Senast uppdaterad:

2022-01-10

 

Kunskapssamhällets klyftor kartlagda – ny VA-studie

”Lyckliga” människor, borgerliga sympatisörer och de från högre socialklass är mest positiva till kunskap och forskare. Det visar en ny studie från VA som kartlagt en rad samband mellan människors värderingar och syn på vetenskap. Läs mer och ta del av rapporten.

Innovation beyond the lab

Vid ESOF 2010 i Turin, Italien, anordnar VA den 5 juli en rundabordssession om hur kunskapsutbytet mellan företag – särskilt i tjänstebranscher – och akademi kan stimuleras. Diskussionen tar avstamp i VAs näringslivsstudie. Medverkar gör bl.a. Jan-Anders Månson Schweiz, Richard Hudson Storbritannien, Francesco Lovo Italien och Mary Walshok USA. Mer information.

Kunskap i en klass för sig? Almedalsseminarium

Sätter svenskarnas sociala bakgrund och skilda utbildningsnivåer käppar i hjulet för kunskapssamhället? Samtala om VAs nya rapport om sambanden mellan människors syn på kunskap, klasstillhörighet och partipolitiska sympatier den 7 juli under Almedalsveckan i Visby. Medverkande: Rossana Dinamarca, Anders Flodström, Sören Holmberg, Peter Honeth och Henrietta Huzell. Inbjudan till seminarium och mingel

Boksläpp: Känsla för kunskap

Välkommen att mingla och få ett eget exemplar av VAs nya bok som släpps den 1 september i Stockholm. I boken medverkar en rad samhällsprofiler med reflektioner kring hur intresset för kunskap kan öka: Mohammad Fazlhashemi, Mats Gerdau, Sören Holmberg, Helle Klein, Joakim Palme, Maria Rankka, Eva Swartz, Christer Sturmark och Seher Yilmaz. Boken är den avslutande delen av studien Vetenskap & Värderingar. Recensionsexemplar sänds ut under augusti efter begäran till [email protected] Anmälan till bokmingel. Boken presenteras också vid Forskartorget på Bok & Bibliotek i Göteborg den 24 september. Mer info.

Skolklasser forskar om sin ljudmiljö

I höst kan tusentals elever vara med i ett forskningsprojekt. Skolklasser runt om i Sverige inbjuds att mäta akustiken i sitt klassrum. Experimentet är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag och samordnas av VA. Läs mer.

Försämrat klimat för forskning – aktuell VA-rapport

Bara var fjärde svensk anser att Sverige har ett bra forskningsklimat. Knappt hälften, 45 procent, tror att en ökad satsning på forskning ger ett bättre samhälle för alla. Det visar en ny undersökning från VA, i samarbete med SOM-institutet. Läs mer om och ta del av rapporten.

Mer på gång och sen sist

Boka in tisdagen den 16 november från lunchtid för VA-dagen. Konferensen äger rum i centrala Stockholm och föregås av föreningens årsmöte kl. 11:00.

VA hälsar SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, välkommen som ny medlem.

Följ oss gärna även via VA-bloggen, Twitter och Facebook.


Nyhetsbrevet ger kortfattad information om Vetenskap & Allmänhets aktiviteter och studier som rör gränssnittet forskning – samhälle. Redaktör: Cissi Askwall, [email protected]. Brevet utkommer 5–6 gånger per år. För att börja eller sluta prenumerera, sänd ett meddelande till [email protected]

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *