Fullspäckad ForskarFredag

Skapad:

2009-10-01

Senast uppdaterad:

2022-01-10

– Allt är roligt, utbrast en femteklassare i Karlstad under ForskarFredag 2009, som anordnades sista fredagen i september. Tusentals nyfikna besökare fick då chans att möta forskare på 16 orter i Sverige.

Image

– Syftet med ForskarFredag är att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare vid föreningen Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag.

Evenemangen runt om i Sverige erbjöd besökarna att experimentera, uppleva, upptäcka, utforska och möta forskare i hundratals olika aktiviteter. I Kalmar, Borås och Örebro kunde skolklasser låna en forskare till lektionen för att få veta mer om en forskares vardag och arbetsuppgifter. I Stenungsund parades ForskarFredag ihop med Kemins Dag. Där öppnade Vattenfall sitt stora bergrum för forskarträffar, lasershow och kemiexperiment.
– Kemishowerna är inte bara fascinerande utan har också som syfte att väcka nyfikenhet på kemi, säger projektledaren Hans Hällman på Molekylverkstan.

Image

Under ForskarFredag i Trollhättan fick besökarna bland annat möta en forskarpanel under ledning av journalisten Folke Rydén. Komikern Soran Ismail underhöll i ett ”Stand-up for Science”. I Göteborg medverkade modeforskaren Otto von Buch på ForskarFredag där inbjudna ungdomar sydde kläder i egen design.

I Stockholm pågick aktiviteter i Kulturhuset. Polarforskning, Hollywoodfysik och tillverkning av egen sportdryck stod bland annat på programmet.
– Det mest positiva var att eleverna stannade kvar så länge efter att deras klassbesök egentligen var slut. Vi har haft fler än 1500 inbokade elever, säger Lena Gumaelius, chef för Vetenskapens Hus som ansvarade för evenemanget.

Inför ForskarFredag anordnades också en tävling där uppgiften var att göra en affisch som lockar unga till möten med forskare. De fyra förstapristagarna i kategorin 10-12 år kom från Borås. De belönas med pengar till klasskassan och varsitt bokpaket från Nationalencyklopedin.
– Eleverna blev överlyckliga, säger Maria Isacsson, en av deras lärare på Bodaskolan.

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens initiativ Researchers’ Night och har anordnats sedan 2006. I en del städer arrangerades ForskarFredag för första gången i år medan flera orter har varit med sedan början.
– Hos oss har ForskarFredag blivit etablerat. Föräldrar ringer och undrar när vi ändrar i programmet jämfört med föregående år, säger Camilla Håkansson, projektledare för ForskarFredag på Regionförbundet i Kalmar län. Aktiviteter pågår på flera olika platser i länet och i år nådde vi till och med utanför länets gränser med en distansföreläsning.

ForskarFredag har nått tiotusentals människor i år. Det beror inte minst på ett massexperiment där 500 svenska skolklasser mäter halten av koldioxid i sina klassrum. Hur bra skolornas inomhusluft är får vi veta i början på december.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet, VINNOVA och av en rad lokala organisationer och stiftelser.

Anders Sahlman

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *