Rymden-Salem tur och retur

Skapad:

2009-09-17

Senast uppdaterad:

2022-01-10

I kväll ledde jag ett science café om rymdforskning på Salems bibliotek. Medverkande rymdexpert var Sven Grahn, som i media ibland kallas Mr Rymden. Ett passande epitet eftersom han jobbat hela sitt yrkesliv med utveckling av rymdteknik med rymdrelaterade frågor på Rymdbolaget. Numera är han senior rådgivare där – och en levande uppslagsbok vad gäller rymdfart, satelliter och forskning i och om rymden. Men han låter definitivt inte som en uppslagsbok utan kan berätta så att man verkligen rycks med, och kryddar med en och annan bra historia dessutom. En perfekt medverkande i ett science café med andra ord!

Science café, vad är då det? Jo, idén är att samla människor för att diskutera ett engagerande ämne med koppling till forskning över en fika. Den medverkande forskaren eller forskarna inleder med en kort presentation av sin forskning. Sedan är det deltagarnas frågor och synpunkter som styr hur samtalet fortsätter.

I Salem samlades ett 30-tal personer på biblioteket, lockade av ämnet ”Månlandningen – 40 år senare”. Men Sven Grahn berättade om mycket mer än så; om forskningen på den internationella rymdstationen ISS, hur det gick till när han var med om att välja ut Christer Fuglesang som svensk astronautkandidat och vilka vardagstillämpningar vi alla har nytta av tack vare rymdforskningen – som tv-kanaler och väderprognoser.

Mest frågor blev det dock inte om satelliter och raketer, den vanligaste typen av rymdfart. I stället var det ”grädden på moset” som Sven uttryckte det, det vill säga de bemannade rymdfärderna, som många fascinerades av och ville veta mer om. Om några år ska det ju också bli möjligt att bli rymdturist, genom bolaget Virgin Galactic, som erbjuder några minuter i tyngdlöshet till det skyhöga (!) priset 200 000 dollar.

Det var första gången Salems bibliotek anordnade ett science café, men får man tro bibliotekarierna blir det fler tillfällen att fika med forskare där framöver.

Vi på VA hjälper organisationer som vill prova på science café-konceptet. Vi kan ge råd om hur man går tillväga och tips på ämnen och forskare. Men grundreceptet är enkelt: ett aktuellt ämne, en eller flera engagerade forskare, några nyfikna människor, en avslappad miljö och gärna lite fika.

Vi är långtifrån ensamma om idén med vetenskapscaféer. Runt om i världen anordnas cafés scientifiques, science pubs, bars de science, cafés scis och science cafés. Kärt barn har många namn och upplägget kan variera lite grann, men grundtanken är densamma: att ge tillfälle till direkt dialog mellan forskare och allmänhet.

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Rymden-Salem tur och retur

Måste säga att av de populärvetenskapliga alternativ jag testat så är science café ett av de trevligaste (jag deltog i ett om språket/engelska vs svenska i forskningsvärlden). Det är väldigt upplyftande att träffa forskningsintresserade människor ansikte mot ansikte.

Måste säga att av de populärvetenskapliga alternativ jag testat så är science café ett av de trevligaste (jag deltog i ett om språket/engelska vs svenska i forskningsvärlden). Det är väldigt upplyftande att träffa forskningsintresserade människor ansikte mot ansikte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *