ForskarFredag i Trollhättan

Skapad:

2009-09-25

Senast uppdaterad:

2022-01-10

På ett tåg hem i fredagsnatten efter ännu en intensiv dag. Jag har besökt ForskarFredag i Trollhättan – en av de 18 orter som idag erbjöd spännande vetenskapsaktiviteter för allmänheten. ForskarFredag är en del av EU-initiativet Researchers’ Night, så runtom i hela Europa har folk och forskare mötts under dagen och nu i kväll!

I Trollhättan fanns massor av roliga och spännande aktiviteter, och jag hade dessutom den stora förmånen att bli personligen guidad runt – väldigt praktiskt när man är ”turist” i stan. Ett axplock av intryck:

Folke Rydén ledde två spännande utfrågningar av en panel av forskare inom vitt skilda områden: barnuppfostran, e-learning, alkoholkultur, oförstörande materialprovning, olyckshantering och ”management”. Publiken var i båda fallen gymnasieungdomar från trakten som här fick en möjlighet att få veta vad forskare gör, vad forskningen kan ha för betydelse i samhället och vad som är kul med att forska. Engagemang, nyfikenhet, vilja att analysera och att vara kritisk var några egenskaper som panelen tyckte att en forskare bör ha. Däremot bör man helst inte vara för lat…

Kryddat med anekdoter ur Folkes eget filmiska liv tror jag att samtalet var kul och givande för så gott som alla ungdomarna.

I ”Stråket” fanns olika exempel på högskolans forskning utställda, och där kunde besökare – såväl de ditresta gymnasisterna som allmänheten – testa, känna, osv. Små robotar fanns att hälsa på lite här och var…

Slutligen var jag med på ett cafésamtal med Christina Cliffordson, pedagogikprofessor vid Högskolan Väst och Göteborgs universitet, om betygen i skolan: Vad mäter de egentligen och varför behövs de? Är de rättvisa? Hur är det med den omtalade betygsinflationen? Det var verkligen intressant, och vi kunde ha hållit på mycket längre än vad vi fick. Jag lärde mig exempelvis att friskolor visserligen sätter högre betyg än de kommunala, men att om man kompenserar för social bakgrund försvinner hela skillnaden!

Härligt god kaka och kaffe fick vi också, under tiden vi pratade betyg!

Tack, Peeter och ni andra på Högskolan Väst, för en kul dag!

P.S. Jag avslutade kvällen med ett besök på ForskarFredag i Göteborg, ”Seamhack”. Men det tar vi i nästa bloggpost.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *