EU-valet och snart är det Sommar

Skapad:

2009-06-05

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Nu är det snart dags att bestämma sig. På söndag måste jag välja en av valsedlarna, helst kryssa också. Så här i slutspurten har jag börjat fundera över forsknings- och innovationsfrågorna. Har någon sett till dem? Borde inte de vara ganska viktiga, så här i lågkonjunktur och finanskris?

När jag var på väg till tåget i morse stack någon en Marit-prydd valreklamsfolder i handen på mig. Och där stod faktiskt ordet forskning! I sista punkten och i samband med jordbruk och klimat, men ändå. Det var nog första gången jag sett något om forskning i hela valkampanjen. Fast jag kanske har lyssnat dåligt?

Jag såg delar av SVTs slutdebatt mellan toppkandidaterna i går och överraskades av hettan och intensiteten i den. I morse sa P1s Inger Arenander i en kommentar att debatten visade att politik handlar om värderingar och känslor. Det gör den förstås, men den måste också handla om kunskap.

Förra sommaren arrangerade vi ett seminarium om gapet mellan politik och vetenskap ESOF, EuroScience Open Forum, en konferens som går vartannat år. Vi hade fått med oss flera EU-parlamentariker från olika länder i engagerade diskussioner. Under tre år har vi varit i Almedalen och med lite olika vinklar diskuterat hur kontakterna mellan politiker och forskare kan bli bättre, för att de politiska besluten ska fattas på bästa möjliga kunskap.

Något som alltid kommer upp i de här samtalen är att det inte räcker med forskningsresultat och faktabas för att fatta politiska beslut. Det finns alltid många olika aspekter på besluten, och inte sällan handlar ”utslagsrösten” om värderingar. Fakta är en sak, men vilka aspekter på dem är viktigast? Dessutom går det nästan alltid att hitta någon forskare eller studie som stöder den egna uppfattningen.

Se där ett bra argument att rösta – för att påverka hur kunskapen används!

Mitt i valbryderierna är vi nog många som är lite stressade inför sommaren. För att ger en något att se fram emot: Malin (Vetenskapsnytt) har gått igenom årets uppställning i P1s Sommar och gjort en lista över sommarpratande forskare. Tack Malin! Jag ska skriva ut den och sätta den på kylen hemma!

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “EU-valet och snart är det Sommar

På tal om forskning och kunskap i EU-debatten; Carl Schlyter är engagerad i nanoteknikfrågor och talade på ett seminarium i Lund härom veckan om vikten av debatt i frågan.

Hej Georg! Kul att höra av dig och tack för den informationen! Ja, Carl Schlyter var ju en av skribenterna i vår bok Kunskapsbiten 2006, liksom t.ex. Anders Wijkman, så de har ju åsikter kring forskning. Var du där och lyssnade på om han sa något intressant?

På tal om forskning och kunskap i EU-debatten; Carl Schlyter är engagerad i nanoteknikfrågor och talade på ett seminarium i Lund härom veckan om vikten av debatt i frågan.

Hej Georg! Kul att höra av dig och tack för den informationen! Ja, Carl Schlyter var ju en av skribenterna i vår bok Kunskapsbiten 2006, liksom t.ex. Anders Wijkman, så de har ju åsikter kring forskning. Var du där och lyssnade på om han sa något intressant?

Ja, jag var där som kritisk åhörare men han omvände mig totalt. Det var i samband med presentationen av vår nya kurs i hållbar utveckling.

Ja, jag var där som kritisk åhörare men han omvände mig totalt. Det var i samband med presentationen av vår nya kurs i hållbar utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *