Rita dig själv som forskare!

Skapad:

2007-08-20

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Tävla om resor till Stockholm och Bryssel med din teckning. Experimentera sedan och prova själv på forskning den 28 september 2007. Då arrangeras ForskarFredag i elva svenska städer.

Image

ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Målgruppen är bredast tänkbara allmänhet.

– Alla är välkomna att testa, experimentera, undersöka och upptäcka att forskning berör oss alla, säger Cissi Askwall, kommunikationschef VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Unga mellan 6 och 18 år kan delta i tävlingen Rita dig själv som forskare. Förutom fina vinster med koppling till kunskap får förstapristagarna också möjlighet att träffa årets Nobelpristagare och besöka SVTs Hjärnkontoret.

Pristagarna presenteras under ForskarFredag då teckningarna samtidigt ställs ut. De svenska vinnarna deltar dessutom i en europeisk slutomgång där priset är en resa till Bryssel.

EU-kommissionen har utlyst den 28 september till Researchers’ Night som firas i hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och anordnas i Gävle, Göteborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Trollhättan och Örebro. Delar av evenemangen visas också på forskarfredag.se.

Runt om i landet erbjuds hundratals aktiviteter. Man kan till exempel provligga på spikmatta, bygga robotlego, resa i universum, experimentera med hushållskemikalier, uppleva vetenskapsshower och -teater, låna en forskare till sin klass eller fika med forskare på science cafés.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet, VINNOVA och en rad lokala organisationer och finansiärer.

www.forskarfredag.se

Cissi Askwall

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *