Hur mycket kan nedgrävda tepåsar lära oss om markhälsa? Massor! Nu bjuder Umeå universitet, Hushållningssällskapet och Vetenskap & Allmänhet in att delta i forskningsprojektet TeaTales (Tepåsar berättar).
Här får du lära dig att mäta och analysera mark- och jordhälsa med en enkel och billig metod och är med och tar fram ett online-verktyg.
Workshoppar
- Jordbrukare 23 mars, kl 10.30-12.00: Hur mår din jord?
Läs mer och anmäl här - Lärare 29 mars, kl 16.00-17.30: Så kan tepåsar berika din undervisning
Läs mer och anmäl här - Fritidsodlare 29 mars, kl 18.00-19.30: Hur mår din jord?
Fullsatt, men det går att ställa sig på reservlista. Läs mer här
Respektive grupp kommer att träffas online vid tre tillfällen à 90 minuter, under mars–oktober 2022. Varje tillfälle innehåller en föreläsning med inbjuden expert, samtal med forskare samt gruppdiskussioner. Första mötet gästas av Håkan Wallander, professor i markbiologi och miljövetenskap vid Lunds universitet och författare till flera populärvetenskapliga böcker om jord.
Alla deltagare får också material för att själva kunna undersöka markhälsan med hjälp av Tea Bag Index (TBI).
TBI-metoden är enkel: Tepåsar grävs ner i jorden, får ligga några månader, och grävs sedan upp igen. Genom att väga tepåsarna före och efter tiden i jorden går det att dra slutsatser om hur organiskt material bryts ner på just den här platsen.
Kontakt
Vid frågor, kontakta Fredrik Brounéus, utredare på Vetenskap & Allmänhet.
Om projektet
Tea Tales pågår från december 2021 till augusti 2023 och är ett samarbete mellan Umeå universitet, Hushållningssällskapet och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet. Projektet finansieras av Formas.