Psykisk ohälsa utgör en av våra stora samhällsutmaningar. Äldres psykiska hälsa är ofta förbisedd trots att äldre är den åldersgrupp som mest sällan får specialiserad psykiatrisk vård. Det är också den grupp där störst andel hämtar ut antidepressiv medicin. Faktorer som påverkar psykisk hälsa är bland annat kön och socioekonomisk status där kvinnor och äldre i ekonomisk utsatthet oftare uppger besvär av depression och ångest.
Diskussionen om äldres psykiska hälsa präglas av förutfattade meningar, medan äldres egna perspektiv hörs mer sällan. För att belysa detta, bidra till det öppna samtalet och uppmuntra kunskapsutbyte bjuder vi in till ett Science Café på Folkets Hus i Hallunda där äldre och intresserad allmänhet får lyssna på och ställa frågor till två äldreforskare.
Detta science café är en del av EU-projektet Re-MEND syftar bland annat till att förbättra kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa bland vård- och omsorgspersonal liksom hos allmänheten. Genom fokusgrupper och science caféer undersöks attityder, kunskapsglapp och behov samtidigt som frågan synliggörs.
Vi har bjudit in två forskare som fokuserar på äldres livssituation och psykiska hälsa, med olika perspektiv och metoder. Under Science Cafét berättar forskarna kort om sin forskning, varpå publiken får ställa frågor i ett samtal med forskarna.
Medverkande
Carin Lennartsson är äldreforskare och föreståndare för Aging Research Center på Karolinska Institutet. Carin leder för närvarande en rikstäckande undersökning om äldre personers levnadsvillkor (SWEOLD) och hennes forskningsintressen inkluderar bland annat socialt deltagande och ensamhet, hälsa och ojämlikhet i hälsa, sociala och ekonomiska levnadsförhållanden, förlängt arbetsliv, pensionering och hälsa.
Ivan Nalvarte är forskare och docent vid avdelningen för neurogeriatrik vid Institutionen för Neurobiologi på Karolinska Institutet. Ivan leder en forskargrupp om sex personer, som studerar olika hormonreceptorers påverkan på hjärnans utveckling och sjukdom. Bland annat studerar de hur könshormoner spelar in i risken för att utveckla neurologiska sjukdomar som depression och Alzheimers sjukdom.
Besöket är kostnadsfritt och vi bjuder på fika men anmällan nedan krävs.
Har ni frågor? kontakta Maria Jacobson, Vetenskap & Allmänhet
Anmälan: