Science café om äldres psykiska hälsa

Tid

6 november 2024, kl. 14:00–15:30

Plats

Väven
Storgatan 46A, Umeå, 901 78
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Psykisk ohälsa utgör en av våra stora samhällsutmaningar. Äldres psykiska hälsa är ofta förbisedd trots att äldre är den åldersgrupp som mest sällan får specialiserad psykiatrisk vård. Det är också den grupp där störst andel hämtar ut antidepressiv medicin. Faktorer som påverkar psykisk hälsa är bland annat kön och socioekonomisk status där kvinnor och äldre i ekonomisk utsatthet oftare uppger besvär av depression och ångest.

Diskussionen om äldres psykiska hälsa präglas av förutfattade meningar, medan äldres egna perspektiv hörs mer sällan. För att belysa detta, bidra till det öppna samtalet och uppmuntra kunskapsutbyte bjuder vi in till ett Science Café på Väven i Umeå där äldre och intresserad allmänhet får lyssna på och ställa frågor till två äldreforskare. 

Detta science café är en del av EU-projektet Re-MEND syftar bland annat till att förbättra kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa bland vård- och omsorgspersonal liksom hos allmänheten. Genom fokusgrupper och science caféer undersöks attityder, kunskapsglapp och behov samtidigt som frågan synliggörs. 

Vi har bjudit in två forskare som fokuserar på äldres livssituation och psykiska hälsa, med olika perspektiv och metoder. Under Science Cafét berättar forskarna kort om sin forskning, varpå publiken får ställa frågor i ett samtal med forskarna.

Medverkande

Luftföroreningar som riskfaktor för den åldrande hjärnan

Anna Oudin är epidemiolog och statistiker vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Hennes forskning handlar om effekter av luftföroreningar på hjärnan, och hon är intresserad av kognitiva effekter av luftföroreningar hos äldre. Hon kommer att prata om vad vi vet om risker med luftföroreningar och hur vi som enskilda personer kan förhålla oss till riskerna.

Fysisk aktivitet och träning för äldre personer

Erik Rosendahl  är professor i fysioterapi vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet. Forskningen rör främst fysisk aktivitet och träning för äldre personer, inklusive personer med demens. Erik kommer berätta om forskning kring fysisk aktivitet för att förebygga och minska psykisk ohälsa. 

Helena Fridberg är postdoktor vid samma institution och har tidigare forskat om bland annat personcentrerad vård. Helenas forskningsintresse fokuserar på de klyftor som ofta uppstår mellan forskningsresultat och deras praktiska tillämpning och hur dessa kan överbryggas. Helena presenterar ett projekt som syftar till att stödja införandet av fysisk träning för fler äldre personer i samhället.

Besöket är kostnadsfritt och vi bjuder på fika men anmälan krävs.

Målgrupp

Seniorer/Allmänheten

Tid

Onsdagen den 6 november kl 14.00-15.30

Plats

Multisalen Väven Norra
Umeå stadsbibliotek på plan 4

Har ni frågor? kontakta Maria Jacobson, Vetenskap & Allmänhet


Anmälan:

Fill out my online form.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Maria Jacobson

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *