Plastexperimentet 2023

Tid

1 september 2023–13 oktober 2023
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Var med och medborgarforska för miljön! Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. Produktion, användning och avfallshantering av plastprodukter leder till miljöeffekter som påverkar både människor, växter och djur. I ForskarFredags massexperiment 2023  – Plastexperimentet – kan ni hjälpa forskarna kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.

Mellan 1 september och 13 oktober sätter vi i gång den fjärde och sista insamlings perioden i  Plastexperimentet. Där kan ni som deltagare samla in och analysera plastskräp, tillsammans med en forskare kommer vi göra en vetenskaplig studie av omfattningen av plast i svensk natur. Hur mycket plast finns det i naturen? Vilket typ av plast är det och hur varierar det mellan olika platser och naturtyper? Det är några av de frågor vi vill besvara. Tillsammans kan vi samla in mer data än vad som tidigare varit möjligt, eller vad en enskild forskare skulle klara av.

Som deltagare väljer ni en av sex naturtyper och samlar plastskräp längs en 100 meter lång sträcka. Det samlade skräpet vägs och sorteras i olika plastkategorier (t.ex. engångsbestick, sugrör och plastpåsar). Resultaten rapporteras sedan in via ett digitalt verktyg.

Vetenskapligt ansvarig för Plastexperimentet är professor Bethanie Carney Almroth, forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi på Göteborgs universitet. Bethanies forskning handlar om miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalier, framför allt hur det påverkar fisk. Läs en intervju med forskaren Bethanie här.

Projektet bygger på det danska massexperimentet plastforurening och är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent.

Läs mer och anmäl er på www.plastexperimentet.se.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *