Klimatförändringar är ett hot mot människors välbefinnande och planetens hälsa. När vi tar hand om planeten tar vi också hand om oss själva. De val vi gör i dag avgör hur klimatet kommer att se ut framöver – vi kan fortfarande påverka vår framtid!
Välkommen till ”Människan och planeten – en bättre och friskare värld”, ett livesänt samtal i tre delar under ForskarFredag den 30 september. Samtalen tar upp frågor som:
- Vad säger den senaste forskningen om klimatet?
- Vad innebär klimatförändringar och varför är de dåliga för oss?
- Kan vi påverka temperaturen och luftkvaliteten i våra städer?
- Hur ser Sveriges pågående arbete ut för att begränsa klimatförändringarna?
- Hur mår vårt vatten egentligen och hur påverkar det oss?
- Hur löser vi matförsörjningen när jorden blir svårare att bruka samtidigt som behovet av föda ökar?
Och de viktigaste frågorna av alla: Vad kan vi själva göra för att bidra, och hur ställer vi om till en hållbar framtid?
I samtalen medverkar forskare från bland annat SMHI, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Institutet för framtidsstudier.
Hör om hur forskarna arbetar och hur de framställer vetenskaplig kunskap. Ta också del av exempel från olika delar av landet på arbete med att ställa om för en hållbar framtid.
Under samtalen kan deltagarna interagera med forskarna genom verktyget Mentimeter. Mer information om hur det går till ges under sändningen. Samtalen kan ses i efterhand, men interaktionen med forskarna erbjuds enbart live. Programmet passar elever från årskurs 7 och uppåt samt alla intresserade.
Samtalen ger möjlighet att förstå allvaret i situationen, men vill också förmedla hopp inför framtiden. Ta med er nyfikenhet och lär er mer under ForskarFredag den 30 september!
Programpunkter
Samtalet leds av EvaMarie Törnström, SMHI.
Del 1, kl. 10.00-10.30. Vad säger vetenskapen?
Hur jobbar en klimatforskare och vad säger den senaste forskningen om klimatet? Lär dig mer om vilka verktyg och metoder som används och ta del av de senaste rapporterna från IPCC.
Medverkande
- Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI
- Pelle Boberg, klimatanalytiker på Naturvårdsverket
Del 2, kl. 10.40-11.10.
När vi tar hand om planeten tar vi också hand om oss själva. Vi behöver biologisk mångfald, levande skogar, ett rikt växt- och djurliv, myllrande våtmarker, levande sjöar och vattendrag. Men hur mår vårt vatten egentligen och hur påverkar det oss?
Medverkande
- Thomas Klein, avdelningschef för miljöuppföljning på Havs- och vattenmyndigheten
- Berit Arheimer, professor i hydrologi, SMHI
Del 3, kl. 11.20-12.00.
Hur anpassar och effektiviserar vi odlingen när klimatet blir varmare och jorden svårare att bruka, samtidigt som behovet av föda ökar?
Medverkande
- Peter Malmström, lantbrukare som driver Broby Gård och deltar i projektet Odling i Balans
- Olle Torpman, klimatfilosof på Institutet för framtidsstudier
- Mats Eklund, professor vid Linköpings universitet vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Plats
På plats på Visualiseringscenter C i Norrköping eller online.
Anmälan
Anmäl dig eller din klass här.
Mer information
Samtalet kan ses i efterhand, men interaktionen med forskarna erbjuds enbart i direktsändning. Det går också bra att skicka in frågor i förväg.
Kontaktperson
Tuvalie Mellin, idé och projektkoordinering [email protected]
Arrangörer