MÄNNISKA OCH ZEBRAFISK – ÄR VI SÅ LIKA?

Tid

27 september 2023, kl. 10:00–13:50

Plats

Hela Sverige
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Forskare har under lång tid använt sig av djur som en modell för människan i medicinsk forskning. Innan vi kan testa vaccin, läkemedel eller behandlingar på en människa testar vi det på djur. Ett av de vanligaste försöksdjuren idag är zebrafisken, en liten randig och ganska vanlig akvariefisk.

Zebrafiskar och forskaren Lars Bräutigam.

Men hur kan en fisk fungera som modell för människan när vi vill veta mer om mänskliga sjukdomar och diagnoser?

Jo, zebrafisken har många bra egenskaper för att fungera som en modell. De är till exempel bra för att studera gener och deras betydelse för våra nervceller.

Fiskarna utvecklas snabbt, redan två dagar efter befruktning har den lilla zebrafisken hjärta, hjärna och seende ögon. Den tar också lätt upp substanser som forskaren tillför vattnet i akvariet. Fiskarna är lätta att studera inuti kroppen, både som genomskinliga yngel och med hjälp av avancerad kamerateknik när de är fullvuxna.

Skolklasser kan träffa forskaren Lars!

Lars Bräutigam är forskare på Karolinska Institutet (KI) i Stockholm. Han har arbetat med zebrafisk som djurmodell i många år, främst i sina studier om cancertumörer och blodsystem. Idag är Lars chef för KI:s anläggning med cirka 20 000 zebrafiskar.

Zebrafiskarna på KI har bland annat bidragit till forskning om diabetes och hjärnans sjukdomar.

Lärare kan nu boka in Lars digitalt till sina klasser under ForskarFredag-veckan. Eleverna får då lära sig mer om zebrafisk som försöksdjur och vilken forskning den kan bidra till. Vilken forskning sker på KI och i Sverige? Hur arbetar Lars och hans kollegor för att göra det så bra som möjligt för fiskarna? Och kan man ersätta djurförsöken med andra metoder eller åtminstone gör dem mer skonsamma för fisken?

Lars hoppas öka kunskapen om zebrafiskar och hur de används inom forskning för att få svar på olika forskningsfrågor. Han vill också skapa en större förståelse för varför vi använder försöksdjur och hur vi kan förfina försöken. Lars vill ha ett öppet samtal med eleverna där alla perspektiv kan få plats.

Tid

Onsdagen den 27 september 2023 kl. 10.00 – 10.50 eller kl. 13.00 – 13.50.

Plats

Zoom, anmälan krävs för att få en länk till det digitala mötet.

Målgrupp

Gymnasiet/komvux

Kontaktperson

Lotta Waesterberg Tomassson, kommunikationsstrateg på Vetenskap & Allmänhet.

E-post: [email protected]

Anmäl er på ForskarFredags sida här.

Arrangörer

Sveriges 3R-center är ett nationellt kunskapscentrum som arbetar för att just ersätta, minska och förfina djurförsök. Den här aktiviteten är ett samarbete mellan 3R-centret, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och forskaren Lars Bräutigam på Karolinska Institutet.

Se även Sveriges 3R-centers utbildningsmaterial om djurförsök via ForskarFredags skolsida.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lotta W Tomasson

Tel 0707289720

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *