Mellan den 26 och 29 september går det att “låna en forskare” direkt till klassrummet. En del forskare kan också bokas av arbetsplatser eller organisationer. Under besöken, som brukar vara knappt en timme långa, berättar forskaren om sin forskning eller vägen till yrket och svarar frågor.
Besöken kan ske på plats i skolan eller digitalt. Forskarna kommer från olika forskningsområden och läraren har kontakt med forskaren inför lånet för att hitta ett upplägg som passar elevernas nivå.
Biodiversitet, livet på landet i Kambodja, jakten efter liv på Mars, virologi och datorstöd för språkinlärning är bara ett axplock av de ämnen forskarna kan prata om i år!
Låna en forskare är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag, som skapar mötesplatser mellan forskare och allmänhet över hela Sverige. Årets festival arrangeras på ett trettiotal orter i landet 26/9- 1/10.
Det går att låna forskare från måndag till torsdag under ForskarFredag-veckan (26-29/9). Alla forskare har ännu inte lagt in sina tider och profiler men många går att boka redan nu. Här kan du se forskarnas profiler.
Vetenskap & Allmänhet samordnar ForskarFredag nationellt sedan 2006. ForskarFredag 2022 genomförs med stöd av AFA Försäkring, , IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Naturvetarna, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Oscar och Maria Ekmans donationsfond, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, och Wenner-Gren Stiftelserna, Åforsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night.