Hur påverkas vi av kemikalier och hormonstörande ämnen?

Tid

26 september 2022, kl. 12:25–13:25
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Det finns forskning som visar att kemikalier påverkar oss redan innan vi föds. Att studera effekten av olika ämnen kräver ibland djurförsök. Forskare Joëlle Rüegg pratar gärna med gymnasieklasser om gifter, kemikalier och nya forskningsmetoder.

Foto: Pixnio

Fler och fler studier visar att prenatal exponering för hormonstörande kemikalier kan påverka hjärnans utveckling. Det kan öka risken för neuropsykiatriska sjukdomar till exempel ADHD, eller nedsättning av kognitiva funktioner som IQ längre fram i livet. Att studera hur olika ämnen påverkar oss kräver ibland djurförsök.

Alla forskare måste reflektera över vilken metod de använder för att svara på sin fråga. Ibland använder forskare djur som en modell för människan, men utvecklingen av alternativ till djurförsök går fort. Det finns idag alternativ för att undersöka om olika ämnen är giftiga eller inte. Forskare och företag utvecklar nya cellbaserade metoder som i kombination med datormodeller kan ge mer relevanta resultat än vad motsvarande studier på djur gör.

I Sverige och övriga världen jobbar forskare, företag och myndigheter med något som kallas 3R. Det står för begreppen Replace, Reduce och Refine, det vill säga att ersätta, minska och förfina djurförsök.

Joëlle Rüegg är professor i miljötoxikologi. Hennes forskning handlar om hormonstörande ämnen och hjärnans utveckling. Hon har gjort studier med olika modeller, från djurförsök med gnagare till avancerade cellmodeller baserade på mänskliga celler.

I Joëlles forskargrupp kartlägger de molekylära mekanismer som kan förklara hormonstörande ämnens effekter på hjärnans utveckling.

Joëlle är också aktiv i 3R-akademin, som är en grupp forskare från olika universitet som jobbar för att sprida kunskap om 3R och forskningskvalitet inom akademin. Men Sverige har också ett nationellt 3R-center – som deltar på ForskarFredag. Tillsammans med dem vill Joëlle träffa gymnasieelever i digitala lektioner för att prata gifter, kemikalier och nya cellbaserade forskningsmetoder.

Tid

Måndag den 26 september kl 12.25-13.25

Plats

Zoom, anmälan krävs för att få en länk till det digitala mötet.

Anmälan

Mejla Martin Bergman på VA på [email protected] för att anmäla din klass!

Arrangörer

Aktiviteten är ett samarbete mellan Sveriges 3R-center, den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag, veterinären och forskaren Joëlle Rüegg på Uppsala universitet.

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *