I forskningspropositionen som träder i kraft den 1 juli 2021 betonas lärosätenas samverkansuppgift. Samverkan bidrar till samhällsutveckling. Men är samverkan så enkel och självklar som det låter?
I propositionen Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige, som beslutades i april 2021, betonas ömsesidighet som en viktig komponent. Samverkan handlar inte bara om enkelriktad kunskapsöverföring utan om ett ömsesidigt utbyte mellan forskarsamhället och övriga samhället. Avsikten är att använda ekonomiska styrmedel för att öka samverkan och kvalitet i samverkan ska bli en komponent i bedömning av forskning.
Utgångspunkten är att när forskare och omgivande samhälle – professionella, brukare, medborgare – möts och bygger kunskap gemensamt, blir kunskapen mer relevant och användbar. Då samverkansforskning kan se ut på olika sätt; ger den ändå alltid relevanta och användbara resultat? Vilka förutsättningar krävs för att samverkan ska fungera och bli meningsfull? Hur påverkas forskningen av samverkan? Vad kan samverkan tillföra forskaren och vilka dilemman kan uppstå?
Medverkande:
- Marie-Hélène Ahnborg, vd Ifous
- Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, VA
- Jonas Björck, generaldirektör Forte
- Lisa Bomble, Fil.Dr arkitektur och samhällsbyggnad, Göteborgsregionen
- Martin Hellström, rektor Högskolan Väst
- Anette Jahnke, Fil.Dr i pedagogik och professionsutveckling, Ifous och Göteborgs universitet
- Tomas Kronståhl, riksdagsledamot (S)
- Betty Malmberg, riksdagsledamot (M)
Moderator: Karin Hermansson, FoU-ansvarig Ifous
Plats:
Programmet sänds via Almedalen Play .Titta här!
Anmälan:
Anmälan om du vill delta på Zoom sker här.
Arrangörer:
Ifous och Vetenskap & Allmänhet, VA