I takt med att vår förståelse för hjärnan ökar, ökar också vår möjlighet att påverka hjärnans funktioner och kapacitet, och därmed även behovet av etiska riktlinjer för hur nya tekniker utvecklas och används. Hur vill du att framtiden ska se ut? Torsdagen den 16 februari kan du göra din röst hörd på en workshop om neuroteknologi!
Tekniska framsteg medför både möjligheter och utmaningar. Genom historien har nya uppfinningar förändrat samhället och människors liv på sätt som hade varit svåra att föreställa sig på förhand. Det enda vi vet säkert är att framtiden kommer att se annorlunda ut – men på vilket sätt? Och hur vill du att framtiden ska se ut?
Workshop med spelkväll – var med och forma framtiden!
Torsdagen den 16 februari kl. 17:30–20:30 är du välkommen att delta i en workshop och spela ett brädspel som har utvecklats i EU-projektet TechEthos. I spelet får du och dina medspelare sitta med i “allmänhetens globala råd” och lära er mer om hur forskningsområdet neuroteknologi kan komma att påverka samhället i framtiden.
Neuroteknologi är ett samlingsbegrepp för de tekniker och metoder som används för att påverka hjärnans funktioner och kapacitet. Redan idag utvecklas neuroteknologi för att behandla Parkinson-patienter, och inom några år väntas nya tekniker utvecklas som låter oss behandla syn- och hörselsjukdomar, inlärningssvårigheter, och till och med förbättra vårt minne och kognition (hur vi tänker och resonerar).
Upplägg och praktisk information
Efter en gemensam introduktion kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och spela ett brädspel i tre omgångar. Du och dina medspelare introduceras till ett antal tekniker, användningsområden och sociala och etiska frågor. Därefter har ni i uppgift att tillsammans avgöra vilka av dessa innovationer som ska tillåtas i vårt framtida samhälle. Ni ska utforma globala regelverk och etiska riktlinjer för att undvika negativa konsekvenser av de framväxande teknikerna.
Varje grupp har en spelledare (från Vetenskap & Allmänhet) som förklarar reglerna, hjälper gruppen framåt och antecknar under samtalen. Dokumentationen sker anonymt, och det kommer inte vara möjligt att se i efterhand vad just du har sagt.
Dag och tid: 16 februari 2023 kl. 17:30–20:30
Plats: Botkyrka kommunhus, Tumba
Du måste vara minst 18 år för att delta. Vi bjuder på något att äta från kl. 17:00!
FULLBOKAT!
Under 2023 kommer vi anordna ytterligare två workshops om nya klimattekniker (Climate Engineering) och digital utökad verklighet (Digital Extended Realit , XR). Mer information om dessa tillfällen kommer inom kort.