Sedan 2023 är kommuner i Sverige enligt lag ålagda att arbeta brottsförebyggande. Detta ställer ökade krav på kompetens och förmåga hos kommuner och andra aktörer att genomföra dessa åtgärder.

Samtidigt sker det även en stor omläggning av kriminalpolitiken på riksnivå i en mer repressiv riktning. Skarp kritik riktas från forskare om att det saknas evidens för att de kriminalpolitiska reformer som nu implementeras fungerar. Inom brottsforskning riktas även kritik mot att man inte skiljer mellan riskfaktorer och verkliga orsakssamband.
Är du doktorand eller forskare inom dessa frågor och vill bidra till dialogen? Välkommen till en dag med rundabordssamtal där du både kan dela med dig och lyssna på andras erfarenheter. Du får möta andra forskare, politiker, representanter från kommun, region, näringsliv och andra aktörer från civilsamhället, både på nationell och lokal nivå. Du kommer att få ta del av aktuella praktiska exempel som ger dig nya perspektiv i din forskning och i ett öppet samtal diskutera hur vetenskaplig evidens bäst kan utnyttjas inom beslutsfattande.
Tillsammans diskuterar vi:
- Har skärpta straff och andra repressiva åtgärder betydelse för brottsutvecklingen hos individ och samhälle?
- Vilken evidens finns kring effekten av brottsförebyggande åtgärder inom till exempel skolan, socialtjänsten och psykiatrin?
- Hur arbetar vi bäst med förebyggande åtgärder på lokal nivå?
Information om evenemanget:
Dag och tid: 8 maj 2025
Plats: Uppsala universitet
Se det programmet och löpande uppdatering av bekräftade medverkade på folkochforskning.se
Varmt välkommen med din anmälan att delta i Folk och Forskning den 8 maj 2025 via formuläret nedan.
Vi växlar mellan presentationer och gruppdiskussioner och ser fram emot ert aktiva deltagande. Programmet utformas för att göra det så relevant som möjligt för deltagarna och vi välkomnar därför önskemål och förslag på innehåll. I formuläret nedan ombeds du därför att beskriva både vad du och din organisation vill ha ut av dagen och vad ni skulle vilja bidra med i diskussionerna.
Vid frågor, kontakta oss på [email protected].