Workshop för lärare – så kan du använda tepåsar och markhälsa i din undervisning!

Tid

29 mars 2022, kl. 16:00–17:30
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Är du lärare? Vill du och dina elever vara med i ett forskningsprojekt om jordhälsa? Nu bjuder Umeå universitet, Hushållningssällskapet och Vetenskap & Allmänhet in till två online-workshoppar för lärare om vad tepåsar kan berätta om nedbrytning av växtmaterial.

I en välmående jord samspelar mängder av organismer i ett balanserat ekosystem. Tepåseindex (tea bag index, TBI) är en pedagogisk metod att undersöka jordens nedbrytning av växtmaterial.

Metoden är enkel: Tepåsar grävs ner i jorden, får ligga några månader, och grävs sedan upp igen. Genom att väga tepåsarna före och efter tiden i jorden går det att dra slutsatser om hur snabbt organiskt material bryts ner på just den här platsen.

Med hjälp av tusentals frivilliga har forskarna bakom TBI-metoden genom medborgarforskning skapat en världskarta över jordens nedbrytningsförmåga. Se till exempel ForskarFredags medborgarforskningsprojekt Tepåseförsöket. Nu ska kartan vidareutvecklas till ett kraftfullt online-verktyg som bland annat lärare kan använda för att undervisa om nedbrytning, klimat, ekologi, med mera – och samtidigt bidra till att kartan fortsätter växa. 

Vill du vara med och utveckla verktyget och samtidigt lära dig mer om jordhälsa? Vi söker nu lärare på högstadie- och gymnasienivå till vår utvecklingsgrupp. 

Som deltagare får du:

  • Kompetensutveckling om jord- och markekologi  med experter på området
  • Material för att undervisa om jord med hjälp av TBI-metoden
  • Möjlighet att påverka verktygets innehåll och utformning så att det motsvarar dina och elevernas behov
  • Nätverka och diskutera med andra lärare
  • Vara med och samskapa i ett unikt medborgarforskningsprojekt.

Gruppen kommer att träffas online vid två tillfällen à 90 minuter, nu den 29 mars och i oktober eller november senare i år. Varje tillfälle innehåller en föreläsning med inbjuden expert, samtal med forskare, samt gruppdiskussioner med andra lärare. Max 12 deltagare, anmälningsformulär finns längst ner på sidan. Det är kostnadsfritt att delta.

Tid

Det första mötet äger rum den 29 mars kl. 16:00–17:30 och gästas av Håkan Wallander, professor i markbiologi och miljövetenskap vid Lunds universitet och författare till flera populärvetenskapliga böcker om jord. Han kommer att berätta om det myllrande livet under våra fötter: Hur kan det få plats så mycket liv i jorden? Och hur kan framtidens jordbruk bli mer hållbart?

Kontakt

Vid frågor, kontakta Fredrik Brounéus, utredare på Vetenskap & Allmänhet.

Om projektet

Tepåsar berättar (eng. TeaTales) pågår från december 2021 till augusti 2023 och är ett samarbete mellan Umeå universitet, Hushållningssällskapet och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet. Projektet finansieras av Formas.

Anmäl dig till den digitala workshoppen den 29 mars  ⬇️

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *