VA i Kunskapskanalen: Forskning för alla – så skapas ny kunskap

Tid

18 juni 2021, kl. 14:30–17:00
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Vetenskap & Allmänhet har tagit fram en programserie om forskning. De sju programmen i “Forskning för alla – så skapas ny kunskap” är inspelade i samarbete mellan VA och UR. Fem program går att se fredagen den 18 juni på Kunskapskanalen.

Cissi Billgren Askwall och Emma Frans under inspelningen av Världens viktigaste fråga: Hur vet du det? Foto: My Leivo/VA

14:30 En forskares vardag

Sök bilder på forskare och du får träff på människor med vita rockar och provrör i händerna. Men större delen av all forskning sker inte i laboratorier. Hur blir man forskare och är det ett yrke för alla? Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet får svar av Jessica Sjöholm Skrubbe, forskare i konstvetenskap vid Stockholms universitet, och Rezan Güler, proteinforskare vid Affibody och tidigare vinnare i Forskar Grand Prix.

15:00 Världens viktigaste fråga: Hur vet du det?

Beslut bör vila på vetenskap. Vad är viktigt att tänka på när man tar del av information och nyheter om forskning och vetenskap? Varför bör man ställa sig frågan Hur vet du det? Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet reder ut begreppen tillsammans med forskaren Emma Frans och journalisten Amina Manzoor.

15:30 Så fungerar statistik

Statistik tar vi ofta del av i vår vardag, inte minst genom media. Men vad är egentligen statistik och hur används det? Vad är viktigt att tänka på när du hör någon hänvisa till statistik? Cissi Billgren Askwall rån Vetenskap & Allmänhet pratar med gästerna Sanna Wallin, enhetsråd vid Brottsförebyggande rådet och Mattias Öberg, docent och forskare i toxikologi vid Karolinska institutet för att få svar.

16:00 Medborgarforskning – forskning för alla

På senare år har det blivit allt vanligare att forskare och “vanligt folk” hjälps åt att undersöka olika frågor. Samarbetet leder till vetenskapliga framsteg samtidigt som deltagarna kan engagera sig i frågor som intresserar dem. Få svar på hur medborgarforskning går till och exempel som t.ex. SLU Artdatabanken. Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet gästas av Linda Andersson Burnett, forskare i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet, Johan Nilsson, miljöanalytiker vid SLU Artdatabanken och Lotta Waesterberg Tomasson, kommunikationsstrateg vid Vetenskap & Allmänhet.

16:30 Nyhetsvärderaren – ett nytt sätt att lära sig källkritik

Om du läser en alarmerande nyhet eller hör något som låter för bra för att vara sant, då är det extra viktigt att vara källkritisk. Men hur? Forskningsprojektet Nyhetsvärderaren har utvecklat ett verktyg för att granska digitala nyheter. Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet gästas av Thomas Nygren, universitetslektor i didaktik.

Mer information

De två första programmen i serien sändes den 17 juni. Samtliga går även att se bl.a. den 20 juni. Programmen finns även tillgängliga på UR Play.

Kontakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *