Kunskapskiosker – Vad, hur och för vem?
Välkommen till en inspirerande workshop om konceptet kunskapskiosker (Science Shops) och hur de kan vara ett effektivt verktyg för att öka utbyte och samverkan mellan forskning och allmänhet.
I en kunskapskiosk (science shop) samverkar forskare med föreningar, organisationer och allmänheten för att ta fram ny kunskap och lösa samhällsproblem. Föreningar och medborgare kan vända sig till en kunskapskiosk med sina utmaningar, för att undersöka om forskning skulle kunna hjälpa till att lösa dem.
Konceptet science shops utvecklades på 1970-talet i Nederländerna och finns nu i en rad länder i världen. De ligger ofta i anslutning till universitet och forskningsinstitut, men kan också drivas av ideella föreningar eller företag som vill dela med sig av sin expertis.
Under workshopen får du lära dig:
- olika modeller för kunskapskiosker,
- hur kunskapskiosken kan bli ett verktyg för en organisations strategiska prioriteringar,
- olika sätt att organisera och finansiera en kunskapskiosk,
- vilka verktyg, nätverk och stöd som finns för kunskapskiosker,
samt få tips och råd från erfarna etablerade kunskapskiosker!
Workshopen leds av Vetenskap & Allmänhet tillsammans med Anna Kingston, Science Shop koordinator CARL (Community-Academic Research Links), University College Cork, och Fredrik Björk, Malmö pop-up Science Shop koordinator, Malmö universitet. Workshopen hålls på svenska.
Workshopen arrangeras inom ramen för EU-projektet SciShops. För mer information, kontakta Helen Garrison, projektledare.