I dag publicerar vi vår årliga undersökning av svenskarnas förtroende för forskning och forskare som vi gör i samarbete med SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Rapporten, som är skriven av professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull, kan laddas ner här.
Jag har skrivit om förtroendet för forskarna i ett tidigare inlägg då jag nämnde några teorier om orsakerna till förra årets uppgång i en tidigare nedåtgående trend. Nu visar det sig att kurvan vänder nedåt igen. Kan finanskrisen och den kritik som framförts mot ekonomiforskare som inte slog larm i tid vara en orsak?
Vi mäter också förtroende för forskningsområden (uppdelade fakultetsvis). Högst förtroende åtnjuter forskning inom medicin och i botten hamnar humanioraforskning – detta krisområde som vi läst om i DN nyligen (första artikeln här).
Förtroende hänger tydligt samman med inställningen till forskningssatsningar. Men människor i allmänhet är också mer intresserade av att det satsas på forskning som de tycker verkar användbar och nyttig.
Områden som hamnar ”i topp”, dvs som svenskarna anser det viktigt att det forskas om, är exempelvis cancer, miljö och energi. Däremot är stödet svagt för forskning om t.ex. rymden (någon ”Fuglesangeffekt” vad gäller intresse för rymdforskning har vi inte sett), filosofi och religiösa seder och bruk (a propos den aktuella kampanjen…!).
Läs gärna rapporten och kommentera – här på bloggen eller varhelst ni vill!