För att möta samhällsutmaningarna behövs fler, och bättre, mötesplatser där forskare, politiker och civilsamhälle kan stöta och blöta problem och lösningar. Den 8 maj 2025 arrangerar Vetenskap & Allmänhet den första upplagan av konferensen Folk och Forskning i Uppsala.
Vi fokuserar på två av våra största, mest komplexa och aktuella samhällsfrågor:
- Hur ska vi lyckas med elektrifieringen?
- Hur ska vi förebygga att unga rekryteras till kriminalitet?
Vi låter forskning möta ideologi, politik, samhälle och praktik i ett öppet samtal. Vilken vetenskaplig evidens finns och hur utnyttjas det bäst inom politik och annat beslutsfattande? Hur ska vi hantera motstridig evidens från olika kunskapsområden? På vilket sätt styr det vårt handlingsutrymme? Vilka kunskapsluckor finns? Hur kombineras vetenskaplig evidens med politisk ideologi och samhällshänsyn?
Forskare från olika discipliner får föra tvärvetenskapliga samtal med varandra och med politiker samt företrädare för intresseorganisationer, näringslivet och andra delar av civilsamhället. Konferensens syfte är att tydliggöra vilken vetenskaplig kunskap som finns och diskutera hur den kan användas för att fatta välgrundade demokratiska beslut.
Du anmäler ditt intresse via formuläret längst ner på sidan!
Parallella spår:
I) Samhällets elektrifiering – Vilka är målkonflikterna? Behövs kärnkraften?
En snabb och omfattande utbyggnad av elkraften är nödvändig för att Sverige ska klara klimatmålen. Regeringen har meddelat att ny kärnkraft ska börja utvecklas redan under innevarande mandatperiod och en proposition om kärnkraftsfinansiering ska läggas fram våren 2025. Samtidigt pågår en intensiv debatt om vind- och solkraft och markanvändning, både på nationell och lokal nivå. Forskare, såväl ekonomer och samhällsplanerare som tekniker, diskuterar vad som är bästa sättet att snabbt öka eltillgången i Sverige.
- Vilken grad av elektrifiering krävs för att möta klimatmålen?
- Hur fungerar Sveriges elnät? Hur hänger det samman med övriga Europas?
- Behövs kärnkraften? Vilken teknisk utveckling pågår?
- Hur ska elen prissättas? Vilka andra styrmedel finns?
- Hur ska vi hantera konflikter om markanvändning?
II) Kriminalitet – Vilka åtgärder för att förhindra brottslighet hos barn och unga fungerar?
Sedan 2023 är kommuner i Sverige enligt lag ålagda att arbeta brottsförebyggande. Detta ställer ökade krav på kompetens och förmåga hos kommuner och andra aktörer att genomföra dessa åtgärder. Samtidigt sker en stor omläggning av kriminalpolitiken på riksnivå i en mer repressiv riktning. Skarp kritik riktas från forskare om att det saknas evidens för att de kriminalpolitiska reformer som nu implementeras fungerar. Inom brottsforskning riktas även kritik mot att man inte skiljer mellan riskfaktorer och verkliga orsakssamband.
- Har skärpta straff och andra repressiva åtgärder betydelse för brottsutvecklingen hos individ och samhälle?
- Vilken evidens finns kring effekten av brottsförebyggande åtgärder inom till exempel skolan, socialtjänsten och psykiatrin?
- Hur arbetar vi bäst med förebyggande åtgärder på lokal nivå?
Preliminärt program:
09:00–11:00 Evidensinformerat beslutsfattande
Aulan, Uppsala universitet.
Vetenskap och politik hör ihop
Presentation av resultaten från Vetenskap & Allmänhets vetenskapsbarometer 2025.
Ideologi och evidens – så påverkar de varandra
Presentation av Olle Torpman, docent praktisk filosofi, Institutet för Framtidsstudier.
Internationell utblick
Keynote, International Network for Governmental Science Advice, INGSA.
Evidensbaserat beslutsfattande i Sverige
11.00-17.00 Uppdelning i två parallella spår
I) kriminalitet och II) elektrifiering
– Översikt av aktuellt forskningsläge av forskare från olika discipliner
– Gruppdiskussioner
– Erfarenhets- och kunskapsutbyte
– Panelsamtal och dialoger med reflektioner från civilsamhälle och politik
17.00-20.00 Gemensam avslutning och mingel
Intresseanmälan för att delta
Varmt välkommen med din intresseanmälan att delta i Folk och Forskning den 8 maj 2025 via formuläret nedan. Konferensen är kostnadsfri, men vi tar ut en avgift för förtäring till självkostnadspris.
Vi växlar mellan presentationer och gruppdiskussioner och ser fram emot ert aktiva deltagande. Programmet utformas för att göra det så relevant som möjligt för deltagarna och vi välkomnar därför önskemål och förslag på innehåll. I formuläret nedan ombeds du därför att beskriva både vad du och din organisation vill ha ut av dagen och vad ni skulle vilja bidra med i diskussionerna.
Notera att antalet platser är begränsade och att vi strävar efter en balans mellan olika aktörer. Vid frågor, kontakta oss på [email protected]