Äldreforskare mötte engagerad publik för att prata om psykisk hälsa och ålderism

Skapad:

2024-10-04

Senast uppdaterad:

2024-10-09

Diskussionen om äldres psykiska hälsa präglas av förutfattade meningar, medan äldres egna perspektiv hörs mer sällan. För att belysa detta, bidra till det öppna samtalet och uppmuntra kunskapsutbyte anordnades en och en halvtimmes fika med forskare inom området under årets ForskarFredag-vecka.

Vetenskap & Allmänhets Elin Inge modererade Science Cafét med forskarna Håkan Jönson och Carina Tordai under ForskarFredag 2024 i Lund.

Håkan Jönson , professor på Socialhögskolan vid Lunds universitet pratade om ålderism och synen på äldre i samhället under rubriken Att räknas med eller uteslutas – några tankar om ålderism. Han lyfte vikten av att äldre, i både forskning och utifrån samhällets blick, måste få vara mer än bara just äldre. Man släpper inte sin identitet när man åldras utan måste få bemötas för den man är i all sin komplexitet. Här pekar han ut en positiv utveckling inom forskningen. Som exempel tog Håkan ett tidigare forskningsprojekt om sexualvanor där personer över 60 år tidigare exkluderats, vilket inte skulle välja att göra det idag.

Carina Tordai, arbetsterapeut inom äldrepsykiatrin och doktorand vid Lunds universitet, pratade om Äldres psykiska hälsa, aktivitet och delaktighet. Carina berättade om sin forskning om sociala träffpunkter som en positiv faktor, där äldre personer med långvarig psykisk ohälsa lyfter behovet av ett aktivt och socialt liv samt trygga platser för äldre personer. Särskilt nämnde hon vikten av kontinueliga kontakter, som någon som efterfrågar när man inte dyker upp, och ställde detta i relation till depressionssymtom och de svårigheter med genomförande och vilja detta innebär. Hon berörde också äldrepsykiatrin och behov av specialiserade insatser kring psykisk hälsa för just äldre.

Kunskapen finns! Men var finns den?

I publiken lördagen den 28 september fanns äldre, personer aktiva i från intresseorganisationer, forskare och kliniker representerade. Många deltog i diskussionen, delade egna erfarenheter och ställde konkreta frågor om forskningsläget och hur forskare ska nå ut med sin kunskap till allmänhet och beslutsfattare. Både forskare och publik lyfter vikten av samverkan mellan forskare och övriga samhället, på flertalet nivåer, och vikten av kunskapsutbyte. Kunskapen finns! Men var finns den?

Forskarna skickade med två konkreta tips till dig om är intresserad av frågor om äldre psykiska hälsa är och vill vara med och påverka utvecklingen: Tidskriften Äldre i Centrum , en populärvetenskaplig tidskrift med aktuell forskning om äldre och åldrande, samt initiaiv som Intressentpoolen vid Lund universitet som är en öppen mötesplats för alla som är intresserade av forsking om åldrande och hälsa.

Eventet var en del av EU-projektet Re-MEND som bland annat syftar till att förbättra kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa bland vård- och omsorgspersonal liksom hos allmänheten. Genom fokusgrupper och science caféer i detta projekt undersöks attityder, kunskapsglapp och behov samtidigt som frågan synliggörs. 

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *