GÄSTKRÖNIKA: Vi måste göra mer för studenter på flykt

Skapad:

2023-03-14

Senast uppdaterad:

2023-04-17

Den akademiska friheten är hotad på ett globalt plan. Vi i Sverige kan göra mer för studenter under hot och förtryck. Därför föreslår jag att inrätta ett Students at Risk-program i Sverige, skriver Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Kunskapssamhället är en global angelägenhet. Därför gör det mig bekymrad, i egenskap av representant för den samlade studentrörelsen i Sverige, att långt ifrån alla har samma akademiska friheter som vi svenska studenter har.

I Iran har demonstrationer för grundläggande friheter och mot regimens förtryck pågått sedan i höstas. Studenter har haft en betydande roll i protesterna. Vi kommer aldrig att glömma scenerna från Sharif universitetet där säkerhetsstyrkor använde dödligt våld mot studenter och personal. En stor andel av dem som protesterar är studenter, många av dem kvinnor. Några av dem har mördats av regimen. Hundratals studenter har fängslats. Doktoranden Yashar Dar’al Shafa fick försvara sin avhandling bakom galler.

Samtidigt i Afghanistan har talibanregimen helt förbjudit kvinnliga studenter att studera på universitet. Kvinnliga studenter som gick för att göra höstterminens sluttentor möttes av beväpnade vakter.

I Ukraina har tusentals studenter tvingats på flykt efter Rysslands kallblodiga invasion. 91 institutioner för högre utbildning och forskning i Ukraina uppskattas ha blivit förstörda sedan krigets början.

I det senare exemplet var omvärlden relativt snabb på att agera. Många lärosäten och regeringar bidrog till att ukrainska studenter, och internationella studenter i Ukraina, kunde hitta nya hem och fortsätta sina studier. Jag tror att den handlingskraften kan appliceras på ännu fler studenter.

Hotet mot den akademiska friheten är globalt, och blir allt allvarligare.

Hotet mot den akademiska friheten är nämligen globalt, och blir allt allvarligare. Två av fem människor i världen bor i ett land vars akademiska frihet har försämrats mellan 2011 och 2021, enligt Academic Freedom Index (AFI).

Jag föreslår därför att ett Students at Risk-program inrättas i Sverige. Ett sådant program skulle hjälpa studenter som är under hot att hitta och finansiera en studieplats i ett annat land. Ett vanligt skäl till ett sådant behov är att de varit politiskt engagerade för exempelvis mänskliga rättigheter.

Den generella målsättningen är att möjliggöra för dessa studenter att fortsätta sin utbildning samtidigt som de är skyddade från förtryck, hot och våld. Slutmålet är att vistelsen i Sverige utgör ett temporärt skydd där de kan fortsätta med sina studier med tydlig uppmuntran om att de efter avslutade studier ska kunna flytta tillbaka hem och fortsätta sitt tidigare engagemang.

För att driva projektet skulle vi behöva hjälp, och jag räcker därför ut en hand.

SFS motsvarighet i Norge driver redan ett Students at Risk-program, och har ett stort antal lärosäten och andra organisationer som samarbetspartners. Nyligen beviljade det finska utrikesdepartementet medel för inrättandet av ett program även i Finland. Vi anser att det är en självklarhet att studenter som är hotade ska ha samma stöd i Sverige.

För att driva projektet skulle vi behöva hjälp, och jag räcker därför ut en hand. Om du som läser detta har tips eller tillhör en organisation som kan bidra med stöd, får du gärna höra av dig. Jag vill även uppmana regeringen att följa Finlands exempel och avsätta medel för ett svenskt Students at Risk-program.

Tillsammans kan vi göra skillnad för utsatta studenter och se till att de kan fortsätta med sina studier.

/Linn Svärd

ordförande i Sveriges förenade studentkårer

Linn Svärd, student och ordförande i Sveriges förenade studentkårer, har till uppdrag att tillsammans med vice ordförande Jacob Färnert vara talesperson för organisationen. De tar ett års studieuppehåll för att under året som presidial för SFS företräda studenternas intressen i samtal med makthavare och i media.

SFS är den samlade studentrösten som driver gemensamma frågor som rör studenter och doktorander på en nationell och internationell nivå. SFS främsta uppgift är att företräda medlemmarnas och studenternas intressen. Detta innebär att påverka i frågor som är viktiga för studenter.

SFS har varit VA-medlemmar sedan 2019. Läs mer om organisationen här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *