Besök Almedalens första kunskapskiosk!

Tid

1 juli 2019, kl. 10:00–17:00

Plats

Skeppsbron, Visby
Skeppsbron, Visby
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

För att forskningen ska kunna svara på samhällsproblemen behöver forskare komma närmare samhället. Kunskapskiosker kan vara en del av lösningen.

Forskare samtalar med allmänheten under ForskarFredag i Jönköping 2015 Foto: Johan W Avby

Kunskapskiosker, eller Science Shops, är ett svar på att forskningen ofta upplevs som avlägsen av gemene man. Vid kunskapskiosker runt om i Europa genomförs oberoende forskning för att hjälpa allmänheten och föreningar att lösa problem och få svar på frågor som rör dem och deras närmiljö.

På svenska kan man kalla det samhällsbaserad deltagande aktionsforskning. Det är en forskningsmetod där olika aktörer, som till exempel allmänheten, olika samhällsorgan, beslutsfattare och forskare, skapar ny kunskap tillsammans. Ett annat exempel är medborgarforskning.

Forskning är ett kraftfullt sätt att ta fram ny kunskap som kan förändra samhället. Forskningen kan till exempel ge organisationer nya insikter om problem, bättre förståelse för viktiga målgrupper, och nya idéer och lösningar som kan berika lokalsamhället eller verksamheten.

Vilka funderingar och problem finns i din vardag som skulle kunna lösas eller förbättras med hjälp av vetenskapliga metoder? Möt forskare som kan hjälpa dig i Almedalens kunskapskiosk!


Vetenskap & Allmänhet är med i EU-projektet SciShops som vill sprida kännedom om konceptet Science Shops och starta fler kunskapskiosker i Europa.

Är du forskare och vill medverka i kunkapskiosken? Läs mer här!

 

Kontakt: Anders Sahlman, projektledare VA,  [email protected].

Till Almedalsveckans program


Kom även och för dialog med oss på VA och våra medlemmar den 2 juli på Joda bar med samtal kring Forskning och demokrati!

Den 2 juli medverkar VAs generalsekreterare Cissi Askwall i ett seminarium om Hur möter vi fake news? arrangerat av Saco och akademikernas a-kassa.

VAs utredare Martin Bergman samtalar med Humtanks Jenny Larsson om varför allmänhetens förtroende för humanioraforskning är så lågt? den 3 juli.

Kontakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *