Pressmeddelande 071106
Allt färre svenskar menar att den tekniska och vetenskapliga utvecklingen gjort livet bättre. Samtidigt finns höga förväntningar på forskningen och andelen som anser att vetenskap ochteknik är för svårt att förstå minskar. Det visar en ny opinionsundersökning som Vetenskap &Allmänhet, VA, låtit göra.
VA har i samarbete med Synovate Sweden frågat drygt 1 000 svenskar hur de ser på vetenskap och forskare. Motsvarande undersökningar har gjorts sedan 2002.
– Resultaten kan sammanfattas som att ”respekten” för forskning minskar; att vetenskapen är på väg nedfrån sin piedestal, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA, som ansvarar för studien.
Fortfarande anser tre av fyra svenskar att den tekniska utvecklingen gjort livet bättre för oss människor, men på bara några år har andelen minskat hela tio procentenheter.
Drygt en tredjedel menar att ”vetenskap och teknik är för svårt för de flesta att förstå”. När mätningarna startade instämde mer än hälften i det påståendet. Endast en av tjugo anser att bara genier kan bli forskare.
Förtroendet för forskare vid universitet och högskolor har sakta sjunkit, men fortfarande har sju av tiostort förtroende för högskoleforskare och hälften stort förtroende för forskare vid företag.
Tre av fyra anser att forskare är nödvändiga för att lösa mänsklighetens problem. Nära sju av tio tror att forskningen kan bidra till att bromsa klimatförändringarna – och på bara tre år har den andelen nära nog fördubblats. Hela nio av tio har stor tilltro till forskningens möjligheter att utveckla effektivare och miljövänligare energikällor. Däremot tror bara fyra av tio att forskning kan bidra till att minska arbetslösheten.
– Forskning som uppmärksammas i media tenderar fler tycka är viktig. Många anser också att forskare bara borde syssla med det man tror kan ge nyttiga resultat, säger Karin Hermansson.
Viljan att satsa statliga medel på forskning varierar beroende på område. Drygt hälften, 54 procent, vill satsa på kärnkraft, men unga är mer tveksamma än äldre. Nästan hälften vill satsa på rymdbaserad teknik medan hela fyra av fem förordar forskning inom genteknik.
Högutbildade är inte oväntat mer kunniga om olika vetenskapsområden. De har också genomgående en mer positiv syn på forskare och forskning jämfört med lågutbildade.
– Både kunskaper och kontakter med forskare verkar resultera i positivare attityder. Därför behövs fler möten mellan vetenskap och allmänhet, säger Camilla Modéer, generalsekreterare VA.
Mer information
Ta del av hela undersökningen på www.v-a.se, eller kontakta: Camilla Modéer, generalsekreterare VA 08-791 29 68, 070-568 80 94 Karin Hermansson, utvecklingschef VA 08-611 30 47, 070-867 66 77
Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för attåstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer,myndigheter, företag och individer. Se även www.v-a.se
Vetenskap & Allmänhet VA Box 5073 102 42 Stockholm Besöksadress Grev Turegatan 14 Tel 08 791 29 00 Fax 08 611 56 23 E-post info[@]v-a.sewww.v-a.se Bankgiro 5507-7150 Plusgiro 4061185-7 Organisationsnummer 802412-5281